BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Globális vírusfertőzés – avagy a kapitalizmus átalakulása

A világ laboratóriuma az Egyesült Államok, a világ gyára Kína lesz, a világ múzeuma pedig Európa...

 

László József interjúja  Róna Péter professzorral

 

HBR: „Egyszerű” kérdéssel kezdem: vége van a kapitalizmusnak, vagy inkább az amerikai gazdaság által meghatározott korszak fejeződik be?

 

Róna Péter: A kapitalizmus szerintem számos tekintetben hasonlít egy vírusra, mert óriási adaptációs képességgel rendelkezik, amikor valaki kitalál egy ellenszert, vagy olyan helyzetet idéz elő, ami esetleg ennek a vírusnak a pusztulását okozhatná, a vírus megváltozik, átalakítja a genetikáját, és vígan él tovább.

Manapság közhely az észrevétel, hogy a jövőben a világ laboratóriuma az Egyesült Államok, a világ gyára Kína lesz, a világ múzeuma pedig Európa. Az, hogy a publikációk mennyiségében Kína átvette az első helyet, azt hiszem egyáltalán nem meglepő – tekintettel a népesség nagyságára, és tekintettel arra is, hogy ugyanezt az elméletet, amit felvázoltam, Kínában is nagyon jól ismerik.

A technológia alkotja és formálja a kapitalizmust, és egyúttal alakítja a hozzá vagy köré kapcsolódó intézményrendszert, és a jelenlegi intézményrendszerek élettartama valószínűleg nagyon rövid. Ha én például megpróbálok elemzést és előrejelzést készíteni arról, hogy mi vár a magyar nemzetgazdaságra, akkor azonnal ott van a küszöbkérdés, hogy mi az, hogy magyar nemzetgazdaság?

... 

A nagy gazdasági tényezők Magyarországot a német gazdasági érdekszféra részévé tették. Ez a valós helyzet, ami húsz év alatt bekövetkezett. Ami az általánosabb kérdésre vonatkozik, itt a gond az, hogy a technológia szétverte a nemzetállam kereteit, de nem hozott létre olyan feltételrendszert, amelynek segítségével megbízható, kiszámítható szabályozás lenne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.