BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BÉT: nagy eséssel kezdődött a hét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,85 pontos, 0,94 százalékos csökkenéssel, 22.488,08 ponton zárt hétfőn. A piaci elemzők szerint főként a görög események határozzák meg a nemzetközi hangulatot, a magyar index nem tudott kitörni a negatív tartományból.

A részvénypiac forgalma 12,6 milliárd forint volt, a vezető részvények ára csökkent az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője az mondta: a Görögországgal kapcsolatos hétvégi hírek miatt negatív hangulatban kezdtek az európai piacok, köztük a magyar is. Ez az negatív hangulat itthon egész nap kitartott - emelte ki. Beszélt arról is, hogy az alacsony forgalom mellett főleg az OTP és a Mol részvényeket adták a budapesti parketten. Úgy vélekedett, hogy a következő napok hangulatát is a görög események és a héten esedékes amerikai jegybanki alapkamat-döntés, annak kommentje határozzák meg.

Az OTP esése megközelítette az 5.600-5.700 forint körül támaszszinteket - hívta fel a figyelmet.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője is úgy vélekedett, minden piac a görögországi fejleményekre van kihegyezve.

Elmondta, a pénteki, kilátásba helyezett megoldás miatt enyhén pozitív hangulatba kerültek a piacok, azonban a döntés elhalasztása miatt az európai piacok mínuszban nyitottak hétfőn. Ehhez hozzájárult, hogy Ázsiában sem tudtak emelkedni a részvénypiacok - fűzte hozzá azzal, hogy a délelőtti kereskedésre ezek nyomták rá a bélyegüket.

A Mollal kapcsolatos negatív vállalati hír - miszerint tűz keletkezett az INA sziszeki finomítójában - borzolta a kedélyeket, de az esést alapvetően az OTP vezette - hívta fel a figyelmet az elemző.

Az európai pénzügyminiszterek délutáni megegyezéséről szóló hírekre az európai piacok kezdtek magukhoz térni, de a magyar index nem tudott ezzel együtt számottevően javulni - tette még hozzá.

A Mol 230 forinttal, 1,04 százalékkal 21.970 forintra csökkent, 2,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 101 forinttal, 1,74 százalékkal 5.700 forintra esett, forgalmuk 8,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott 555 forintot ért, forgalma 426,9 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 50 forinttal, 0,14 százalékkal 36.125 forintra erősödött, a részvények forgalma 288,5 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 46,2 millió forintos forgalom mellett 510 forinttal, 2,55 százalékkal 19.470 forintra gyengült.

A BUMIX 1.823,93 ponton zárt hétfőn, ez 17,75 pontos, 0,96 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.