BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Commerzbank: Varga Mihály mozgatta meg a forintot

Alig változott a Fed beszéd után az euró/forint árfolyama, eleinte a gyengülés volt az irányadó, majd 273,50-nél megfordult a trend, és némi erősödés következett be, egészen 272-ig – kezdi elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A mai nap 271 forint környékéről indult, de innen egyből visszapattant az árfolyam 272 fölé, mert hírügynökségek közzétették Varga Mihály tv-interjújában elhangzottakat, az államtitkár szerint ugyanis az MNB-nek kamatot kellene csökkentenie – írja Karsai Péter. A Commerzbank közgazdászai ma egyébként nem számítanak nagy mozgásokra, a londoni kereskedők jelenlétének hiánya valószínűleg oldalazásban fog megmutatkozni.

„Ma közölte a KSH a júliusi munkanélküliségi számokat, amelyek picit gyengébbek lettek a vártnál, 10,7 helyett 10,8 százalék maradt a hazai munkanélküliségi ráta, ez is inkább a gyengülés irányába vitte az euró/forint árfolyamát” – hangsúlyozza Karsai Péter.

Ben Bernanke beszédével kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Fed figyeli a gazdasági folyamatokat, és szükség esetén kész verziók lapunak a fiókban, de egyelőre nincs szükség konkrét lépésekre. A Fed elnöke középtávon alapvetően optimistán nyilatkozott. Kezdetben a piac csalódással reagált, hogy Bernanke úr nem jelentette be a harmadik monetáris könnyítési (QE3) programot, de a kialakuló rossz hangulat optimizmusba váltott, miután esély mutatkozik arra, hogy a következő Fed kamatdöntő ülésen, szeptember 20-21-én újra megtárgyalják az esetleges lépéseket.

Az euró/dollár árfolyama 1,4350-ről ma reggelre 1,4550-ig emelkedett, a dollár tehát gyengült, a forinttal szemben 190 feletti szintről egészen 186,50-ig tudott veszteni a dollár az értékéből. A pénteki Bernanke beszéd után újra az európai gondok lehetnek rivaldafényben, ma például az tartja kisebb bizonytalanságban a kereskedőket, hogy a német Alkotmánybíróság a közeljövőben jogszerűnek találja-e a görögöknek fizetendő segélycsomagot. Elutasítás esetén az euró/dollár árfolyama ismét a lejtőre kerülhet – emeli ki az elemző.

A frank/forint árfolyama utoljára július végén járt olyan „alacsonyan”, mint ma reggel. 230 alatt is kereskedtek a frank/forint devizapárral, ami a Bernanke beszéd utáni kockázatvállalási hullám fokozódásával magyarázható. Az euró/frank árfolyama 1,18 fölé menetelt, kérdés, hogy képes lesz-e az euró/frank kurzus megrekedni az új magasabb szinteken. Ha újra nagyobb gondok merülnek fel a PIIGS (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) államok valamelyike felől, akkor aligha – zárja kommentárját Karsai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.