BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb magyar adóság fogyott, jóval drágábban

A tervezett 43 milliárd forint helyett 38 milliárdnyi államkötvényt adott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 3 éves papíroknál vágta vissza 5 milliárd forinttal a tervet az adósságkezelő az elsődleges forgalmazók alacsony vételi érdeklődése miatt.

A 3 éves államkötvényekre 23,3 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be a befektetők, amely igen alacsony lefedettségnek felel meg, tekintve, hogy az ÁKK 20 milliárdnyi kötvény eladását tervezte. Az adósságkezelő így 15 milliárd forint értékben adott el 3 éves papírokat.

A minimális hozam 7,35, a maximális 7,69, míg az áltagos hozamszint 7,65 százalékon alakult. Ez 15 bázispontos emelkedésnek felel meg a tegnapi másodpiacon kialakult referenciahozamhoz viszonyítva. A hozam 74 bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőtti kibocsátáshoz képest.

Az 5 éves államkötvényekből 19,36 milliárd forintnyi adósságpapírra jelentkeztek be az elsődleges forgalmazók, amely 1,3-as lefedettségnek felel meg. Az ÁKK az eredetileg tervezett mennyiségben, 15 milliárdnyi 5 éves államkötvényt bocsátott ki.

A hozamok 7,8 és 7,95 százalék között szóródtak, az áltagos hozam 7,9 százalék lett. Az áltagos hozam 12 bázisponttal magasabb lett, mint a tegnapi másodpiaci szint. A hozam 59 bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőtti aukción kialakult áltagos hozamhoz képest.

A 10 éves állampapírokból 2,17-es túljegyzés mellett értékesített az adósságkezelő 8 milliárd forintnyi államkötvényt. (Az ÁKK 10 milliárdnyi 10 éves kötvényt szokott meghirdetni, azonban most visszavágta a szokásos tervezetet.) Az elsődleges forgalmazók 17,43 milliárd forintnyi papírra jelentkeztek be.

A hozamok 4 bázispontos, szűk intervallumban szóródtak. A minimális hozam 8,14, a maximális 8,18, míg az áltagos hozamszint 8,17 százalékon alakult. A hozam 14 bázisponttal magasabb a szerdai másodlagos piaci hozamhoz képest. A hozam 23 bázisponttal magasabb az egy hónappal ezelőtti aukción kialakulthoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.