BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baljós előjelek a mai európai uniós csúcs előtt

Jóllehet az európai uniós külügyminiszterek bizakodó hangulatban fejezték be pénteki, a mai rendkívüli EU-csúcsot előkészítő tárgyalásukat, újabb hitelminősítő hűtötte le a kedélyeket. Péntek este a Fitch jelentette be öt euróövezeti tag – Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia – adósságbesorolásának lerontását. Két héttel a Standard & Poor’s egyszerre kilenc államot érintő leminősítése után a Fitch azzal indokolta a lépést, hogy az Európai Központi Bank intenzív refinanszírozási művelete sem tudja ellensúlyozni az euróövezet súlyosbodó válsága miatti finanszírozási kockázatokat. A Fitch Ratings elismeri a decemberi és az előző EU-csúcsokon tett jelentős kötelezettségvállalásokat a gazdaságpolitikai koordináció erősítésére, a cég szerint azonban az eurózóna válságára csak akkor születhet megoldás, ha gazdasági fellendülés indul a valutauniós térségben – áll a hitelminősítő elemzésében.

A növekedés beindítása és ezzel összefüggésben az egyre súlyosbodó munkaerő-piaci krízis elleni fellépés a mai brüsszeli álllam- és kormányfői találkozónak is deklarált célja, ám az elsődleges feladat mégis a pénzügyi stabilitás erősítése. Ennek eszköze lehet az állandó pénzalapot megteremtő Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), amely 2013 nyara helyett már az idén megkezdheti működését – erről várhatóan megállapodnak az informális csúcson.

Ugyancsak aláírhatják a gazdasági kormányzás erősítéséről szóló paktumot, amelyhez a legfrissebb hírek szerint Magyarország mégis csatlakozik. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök már a múlt heti brüsszeli tárgyalásai után jelezte, hozzátéve ugyanakkor: még tisztázni kell az eurózónán kívüli országok részvételének feltételeit. A paktumot megsértők szankcionálásának kérdésén túl nyitott még, hogy ezek az országok milyen módon vehetnek majd részt az euróövezeti csúcstalálkozókon.

Egy másik tárgyalási fronton viszont – sajtóhírek szerint legalábbis – nem enged Orbán Viktor: a Magyar Nemzet információi szerint a múlt heti kormányüléseken azt mondta, képtelenség, hogy megváltozzon az egykulcsos adórendszer. Mindezt vélhetően arra reagálva közölte, hogy az IMF több fórumon is bírálta az egyre regresszívebb, a nagyobb jövedelmeket kevésbé adóztató magyar szisztémát. VG

Az EU nem rendelne ki gyámot a görögökhöz

Az Európai Bizottság kitart a tagországok költségvetési függetlensége mellett – így igyekezett Brüsszel elutasítani azt a német elképzelést, hogy Görögország a következő, 130 milliárd euróról valószínűleg 145 milliárdra duzzadó mentőprogram fejében euróövezeti „gyámság” alá kerülne. A görög pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz közben azt mondta, napok kérdése, hogy elkészüljön a megállapodás Görögország és a magánhitelezők között. Az államadósságból a magánhitelek felét elengedik, a többit harmincéves lejáratú kötvényekre váltják.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.