BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaeshetett a magyar gazdaság

Az első negyedévben 0,4 százalékkal eshetett vissza a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest a Világgazdaság Online által megkérdezett 10 közgazdász mediánvéleménye alapján. Az elemzői előrejelzésekből számított átlag szerint ennél egy hajszállal jobb lehet a helyzet: 0,3 százalék körüli GDP-csökkenést szenvedhetett el Magyarország.

„A szökőnaphatás megdobja az első negyedévben a GDP-t” – mondta Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint ugyanakkor a növekedés vérszegény minden fronton. Az ipar gyakorlatilag stagnálást mutat, az pedig várható volt, hogy a kiskereskedelem átmegy a negatív tartományba, de nem esett nagyot – tette hozzá.

Az építőiparban nagy szakadást tapasztalhattunk februárban, de az a fagy miatt történt, és remélhetőleg márciusban ez korrigálódik. Növekedés nyilván nem volt az építőiparban, de a februári meredek visszaesés korrigálódhatott – vélekedett Suppan.

A külkereskedelmi adatokból az látszik, hogy lefékezte a magyar gazdaságot a külső kereslet lassulása. Ugyanakkor a külkereskedelmi szektor pozitívan járulhatott hozzá az első negyedéves növekedéshez – mondta Suppan. Hozzátette, az export volumene jobban növekedett, mint az importé.

Látványos növekedést láthattunk az ingatlan adás-vételekben az első negyedévben. Ez a felfutás persze a lakásépítést nem húzta magával, de az építések visszaesése csökken – emelte ki Suppan.

A közgazdász szerint mindezek alapján az idei első negyedévben éves szinten növekedhetett, de 2011 utolsó három hónapjához képest visszaeshetett a gazdaság. Az idei év egészét tekintve azonban optimista a TakarékBank vezető közgazdásza, és 0,3-0,5 százalékos gazdasági növekedést vár.

„Fokozatosan élénkülni fog a gazdaság az évben” – vetítette előre. Hozzátette, ellentmondásos képet kaphatunk az eurózóna gazdaságáról, de Németország, hazánk legnagyobb exportpiaca állja a sarat. Németországról is ellentmondásos képet kaphatunk, hiszen a beszerzési menedzser index visszaesik, de az Ifo-index jó teljesítményt mutat, ami szélesebb merítésű, mint a PMI – vélekedett.

Suppan szerint az eurózóna lassulása nem húzza le Magyarországot, hiszen Németország mellett fontos exportpiacunk Románia és Szlovákia növekedése ránk pozitív hatást gyakorol. Elmondta: a második negyedévben a Mercedes gyár beindulása is segít.

A Széll Kálmán-terv 2.0-ból fakadóan van egy kockázat, és az intézkedések visszafoghatják a belső keresletet. Ugyanakkor, a tervvel kikerülhetünk a túlzott deficiteljárásból, és így tartós maradhat a forint erősödése.

Az új intézkedések Suppan szerint „néhány száz forintos pluszterhet jelentenek a családoknak”, de a devizahitelesek több ezer forintot takaríthatnak meg havonta a forint erősödésén keresztül. A forint erősödése a benzinárakat is lefelé tolja, ami szintén segítheti a növekedést – tette hozzá.

A Raiffeisen Bank közgazdászai már nem ilyen optimisták. Véleményük szerint visszaesett a gazdaság az első negyedben éves összehasonlításban. A belföldi lakossági kereslet stagnál, a kormányzati kereslet is jelentősen visszaesik – mondta Keszeg Ádám. „A beruházási oldalon sem várható pozitívum” – tette hozzá. A Raiffeisen elemzői is úgy látják, hogy az év vége felé javulhat a helyzet, és meglátásuk szerint akkor már „pozitív számok is elképzelhetőek”.

Hitelösszeomlás jöhet

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere úgy látja, hogy stagnálás közelében lehet a gazdaság az első negyedben, ugyanakkor az év egészét tekintve recesszióba süllyedhet Magyarország.

Idén 0,5 százalékos visszaesés lehet, és az előrejelzést „lefelé mutató kockázatok” övezik. A banki hitelezés teljes lefagyása, egy „credit crunch” is lehetséges – vélekedett Bebesy. Az eurózóna válsága is kockázatot jelent a növekedésünkre, tette hozzá. Úgy tűnt, hogy Németország el tud szakadni a periférikus euróövezeti országoktól, de az áprilisi és májusi adatok azt mutatják, hogy már a németek is szenvednek – mutatott rá.

Még a második negyedben is visszaeshet a GDP

Kondrát Zsolt szerint jelentős kockázatot a mezőgazdaság jelenti a növekedés tekintetében, mert a szektor teljesítményéről még nincs adat. Az MKB Bank vezető közgazdásza úgy látja, hogy az eddig megismert adatok azt mutatják, hogy visszaeshetett a gazdaság. „Még a második negyedévben is mínuszos lehet a GDP-adat, de a második félévben már kis pluszban lehet a gazdaság” – tette hozzá.

Romlott az eurózóna megítélés, a beszerzési menedzser indexek is kedvezőtlenül alakultak, magyarázza Kondrát. „Elhúzódhat a recesszió az eurózónában” – jegyezte meg.

Hasonlóan látja Eppich Győző. „Az első negyedévben Európa-szerte az összes fontosabb konjunktúra indikátor lassulást mutatott, ami a magyar exportszektort is negatívan érintette” – mondta az OTP közgazdásza. Hozzátette, továbbá a tavalyi évben jelentős növekedési hozzájárulást biztosító mezőgazdasági GDP is év/év alapon csökkenést mutathat.

Jobbágy Sándor szerint sem tudott növekedni a gazdaság az első negyedévben. A CIB Bank közgazdásza elsősorban a tavalyinál gyengébb ipari termelési adatokra hívta fel a figyelmet, ami azért problémás, mert az ipari export a fő húzóereje a növekedésnek.

Óvatosak a háztartások

Változatlanul érvényes a belső keresleti viszonyok gyengesége, és az államháztartás részéről is negatív a keresleti hatás – mondta el Jobbágy Sándor. A háztartások részéről nyomasztó adósságtörlesztési kötelezettség már a válság elejétől fogva meghatározó. Az óvatosságot a már életbe lépett és a tervezett adóváltoztatások is indokolják, így a fogyasztás fellendülése nem valószínű – magyarázta az elemző. Aki tud, az biztonsági tartalékokat épít, jegyezte meg.

Az Európai Uniót szeptemberig kell meggyőznünk arról, hogy fenntartható pályán tudjuk tartani a költségvetést, hogy teljesen megkaphassuk kohéziós forrásokat – emlékeztetett Jobbágy Sándor. A közgazdász meglátása szerint emiatt a költségvetés szigorúbb pályára kényszerül, és évközben is adóváltoztatásokat hajtanak végre – utalt a telefonadó bevezetésére. „Ez is óvatosságra inti a fogyasztókat” – tette hozzá.

Jobbágy Sándor kiemelte: az EU pénteken közzétett legfrissebb előrejelzései Magyarországra vonatkozóan arra utalnak, hogy a Bizottság a költségvetési hiány mérséklésére tett intézkedéseket elegendőnek tekinti – az új brüsszeli előrejelzés 2,5 százalékos, illetve 2,9 százalékos költségvetési deficitet jelez előre 2012-re, illetve 2013-ra.

Elmondta, hogy a beruházásokkal kapcsolatban is gyengék a kilátások. „Akár az egész első félévben mínuszos lehet a GDP. Az ipari termelés talán a második félévben segíthet annyit, hogy beinduljon a fellendülés” – vélekedett. Jobbágy Sándor szerint azonban ezzel együtt is stagnálás közelében lehet a gazdaság idén.

Csak jövőre lehet némi növekedésre

„A kiskereskedelmi forgalom februárban már jelentősebb éves csökkenést mutatott, és az építőipar is elég csúnya képet festett februárban. A külkereskedelmi többlet ugyan továbbra is magas, de a tavalyi első negyedévben látott értékeket alulmúlta az év első három hónapjában, miközben az ipari termelés legutóbbi számai sem mutattak növekedést” – foglalta össze Árokszállási Zoltán

Az Erste Bank közgazdászai mindezek miatt úgy vélik, hogy az első negyedéves GDP valószínűleg némi csökkenést fog mutatni éves alapon a negyedik negyedévi 1,4 százalékos emelkedés után. „A második negyedévtől már segíteni fog a Mercedes gyár termelése, azonban véleményünk szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy az éves index újra a pozitív tartományba lendüljön” – tette hozzá Árokszállási.

Az Erste elemzője hangsúlyozta, hogy az idei év jelentős költségvetési szigorítása, a gyenge beruházási kereslet, a gyenge hitelezési aktivitás és az újra romlani látszó régiós és európai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek alapján idén összességében enyhe recesszió várható, és csak jövőre lehet némi növekedésre számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.