BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Búza, kukorica, árpa - Egekben az élelmiszeralapanyag-árak

Rendkívüli mértékben érintette az idei gabonatermést a nyári forróság és a több mint fél éve tartó aszályos időszak. Az idei búzatermés mindenképpen 4 millió tonna alatt várható, árpából pedig máris hiány van.

 Az új betakarítási árak magasabbak lesznek a tavalyinál a búza, az árpa és a kukorica esetében is, ezen termékek kereslete is rendkívül kiélezett. A kukorica drágulását az erőteljesen felfutó hazai bioetanol-gyártás is okozza, de az aszály miatt várhatóan idén kétmillió tonnával kevesebb terem az átlagnál. A tavalyi – egyébként rekordmennyiségű – kukoricából már nem lehet vásárolni a piacon, jóllehet annak tonnájáért egyes piaci hírek szerint akár 70 ezer forintot meghaladó ajánlatot is tettek bizonyos felvásárlók.

A gabonafélékből nem csak az emberi fogyasztásra szánt tételek drágulása jelenthet problémát az élelmiszeriparnak. Az állati termékeket feldolgozó tejiparnak és húsiparnak, valamint a tojást használó gyáraknak komoly fejfájást okozhat a takarmánynövények drágulása, amely a nyár közepén új lendületet vett.

Nem járnak sokkal jobban a zöldség-gyümölcs feldolgozók sem. Ennél a mezőgazdasági ágnál elsősorban a fagy okozott gondot, az aszály nem jelentett a gabonaféléknél tapasztalt problémát. A tavaszi fagy viszont egyszerre négy fajt érintett, hiszen nagyon komoly károkat szenvedett el a kajszibarack, az őszibarack, a cseresznye és a meggy. Emellett az almát is érte kár, de szerencsére csak jóval kisebb mértékben. Az igazán nagy kárt szenvedett négy gyümölcs ára azonban a szűkösség miatt emelkedett, ami jelentős költségnövekedést eredményez a feldolgozócégeknek.

Az árualap hiánya szinte a teljes zöldség-gyümölcs ágazatot érinti. A szélsőséges időjárás és a tavaszi fagyok miatt 100–150 ezer tonnával kevesebb gyümölcs várható idén, amely a zöldséggel együtt összesen 2,5 millió tonna körüli mennyiséget ad ki. Ez legjobb esetben is csak közepes. Az ágazatnak kevesebb gondot jelentő nyári aszály miatt főleg a borsótermesztőknek fájhat a fejük. A nagy hőség miatt a termék jelentős része szinte egyszerre érett be, ezért a zsengesége nehezen volt tartható a feldolgozóipari kapacitások szűkössége miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.