BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzromlás nélküli gyors növekedés vár Magyarországra

PROGNÓZIS „Ne próbáljunk semmi olyat, ami a közösség hasznával és érdekével ellentétes”. Ezt mondta Hunyadi Mátyás a Magyar Nemzeti Bank frissen kiadott inflációs jelentése szerint. A jelentés nem csak abban változott a márciusihoz képest, hogy egy idézettel indul. A jegybank optimistábban látja a növekedési kilátásokat, nem lesz infláció, és a költségvetési hiány sem száll el.

A második negyedévben is 3 százalék felett maradhat a gazdasági növekedés – hasonlóan az elsőhöz –, ezt követően azonban lassul a bővülés üteme. Az infláció közben a második és a harmadik negyedévben is negatív tartományban lesz, és csak az év végére indul növekedésnek. Pellényi Gábor, az MNB szakértője a jelentés bemutatóján kiemelte, hogy a 3 százalékos cél tartósan laza monetáris kondíciókkal érhető el.

Idén nulla százalékos lesz az infláció és közel 3 százalékkal bővülhet a gazdaság. A növekedést segíthetik a főként EU-forrásokból megvalósuló beruházások, a rezsicsökkentés és a béremelés miatti fogyasztásnövekedés, de a nettó export is hozzájárulhat a bővüléshez. A GDP 0,7 százalékát kitevő fiskális impulzus is segíthet, ám a költségvetési hiány ezzel együtt is a kritikus 3 százalékos érték alatt maradhat. Az inflációs jelentés bemutatóján banki elemzők kockázatokról beszéltek, ám az MNB szakértői megnyugtattak mindenkit: az Országvédelmi Alap, vagyis a tartalékok zárolásával nem csúszik el a költségvetés.

Az MNB szerint a közfoglalkoztatási program felfutása miatt ezen a területen többet költött a költségvetés a tervezettnél, de az EU-pénzek érkezésével is problémák vannak. Az eredményszemléletű, unós módszertan szerinti hiánnyal azonban akkor sem lesz baj, ha esetleg a jövő évre csúszik a pénzek megérkezése, mert akkor is az idei évre számolják el.

Nem csak az idei, hanem a XV. század költségvetéséről is fontos dolgokat tudhatunk meg. Az inflációs jelentés szerint Mátyás király sokszorosára növelte az adóbevételeket, központosított, az egész országra kiterjedő pénzügyi rendszert alakított ki, a jövedelmek pedig a kincstárhoz futottak be. A rendkívüli adók Mátyás idejében sem voltak szokatlanok, amelyek most reneszánszukat élik. Az ágazati különadóval párosított adócsökkentés kombinációjára azonban vélhetően neki sem jutott eszébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.