BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassulásra ítélték a kínai gazdaság gyors növekedési ütemét

BŐVülés A kínai gazdasági növekedés további lassulását vetíti előre egy sor tegnap közzétett mutató, lényegében csak abban van érdemi eltérés köztük, hogy melyik hány évi mélypontot jelent. Az ipari termelés év/év alapon 7,7 százalékkal bővült októberben a szeptemberi 8 százalék után – ez a második leggyengébb teljesítmény 2009 óta (a mélypont az idén augusztusi 6,9 százalék volt). A novemberi adat még kisebb lehet – figyelmeztetett a Reuters - , mivel a pekingi APEC-csúcs miatt számos üzemet leállítottak már november elején, hogy kellően tiszta legyen a levegő a találkozó idejére. Méginkább aggasztónak tartják az elemzők, hogy a beruházási javakba történő beruházások csak 15,9 százalékkal bővültek 2014 első tíz hónapjában – a növekedési kilátások szempontjából különösen fontos mutató ezzel 2001 decembere óta a legalacsonyabbra süllyedt. A kiskereskedelem se fest jobban: októberben csupán 11,5 százalékkal erősödött a forgalom az egy évvel korábbihoz képest, ami 2006 eleje óta a leggyengébb adat.

A kínai GDP a harmadik negyedévben ottani mércével mérve gyengén, 7,3 százalékkal bővült, ezért ösztönző intézkedésekben nincs hiány. A jegybank 770 milliárd jüant (125 milliárd dollár) pumpált a bankrendszerbe szeptember-októberben a vállalati hitelezés fellendítése érdekében, az állami fejlesztési és reformbizottság pedig felgyorsította a már bejelentett, összesen 113 milliárd dolláros infrastruktúra-projektekhez szükséges jóváhagyásokat.

Ezzel együtt nem zárható ki, hogy a kormány lefelé módosítja jövő évi prognózisát: az illetékesek már megvitatták a lehetséges új GDP-növekedési célszámot – tudta meg a Bloomberg egy az ügyhöz közelálló forrástól - , ezek között 7,5 százalék alatti, 7,3 százalékos és 7 százalékos cél is szerepelt 2015-re. Az idei hivatalos cél a 7,5 százalékos bővülés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.