BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zavarodottan reagálnak a piacok a görög patthelyzetre

Alku Jelentősen drágult tegnap a görög államadósság-törlesztésre kötött kockázati felár: az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama hatalmas, 355 pontos napi emelkedéssel 1960 bázispontra emelkedett. A tőzsdék is zavarodottan reagáltak arra, hogy az euróövezeti vezetők és az új athéni kormány nem tudnak megegyezésre jutni a görög hitelprogram kérdésében. A tőzsdei bizonytalanságok – a néhány százalékpontos esés, illetve a görög államkötvények hozamának emelkedése – azonban egyelőre nem utalnak arra, hogy a görögök kilépnének az euróövezetből, vagy csődközeli állapotba kerülnének. Elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a piacok még mindig bíznak abban, hogy sikerül megoldást találni február 28-a, vagyis a görög hitelprogram lejárta előtt.

Az Eurogroup elnöke, a holland Jeroen Dijsselboem hétfőn este, a legújabb tárgyalások kudarca után azt közölte: a labda most a görögök térfelén pattog, hiszen minden további tárgyalás előfeltétele, hogy belemenjenek a program meghosszabbításába. Janisz Varufakisz viszont arról beszélt: a választóktól éppen arra kapott felhatalmazást, hogy megkérdőjelezze a programot. A görög pénzügyminiszter elmondta, hogy múlt hét végén Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja egy olyan megállapodás-tervezetet tett le elé, amely nem a reformprogram négy hónappal való meghosszabbítását tartalmazta, hanem a hitelmegállapodásokét, valamint brüsszeli technikai segítséget ajánlott. Ez elfogadható lett volna, ám a hétfői tanácskozás előtt az eurócsoport elnöke visszavonta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.