BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába a dráguló lakások, szenved az építőipar

Tavaly év eleje óta negyedévről negyedévre nő a megszűnő cégek száma az építőiparban. Idén a második negyedévben ismét rekordot döntöttünk, 3 hónap alatt 1771 céget törölt a Cégbíróság, ez 11 százalékkal több, mint az első negyedéves adat, és egyharmadával több az egy évvel korábbinál - derül ki az Opten kimutatásából.

Tavaly óta egyharmadával, az előző negyedévhez képest pedig 11 százalékkal emelkedett az egy negyedéven belül megszűnő cégek száma az építőiparban. A második negyedévben 1771 céget törölt a Cégbíróság, ennyi vállalkozást még soha nem kellett leírnia az ágazatnak. „A tavalyi, bíztató fellendülés után idén visszaesni látszik az új megrendelések állománya. Az EU-s forrásból támogatott nagy beruházások pedig nem hozták meg a fellendülést a kisebb cégeknek, ehhez inkább az ingatlanpiacnak kellene felvirágoznia” – foglalta össze a konjunkturális helyzetet Tóth Tamás, az adatokat elemző Opten ügyvezetője. Az igazgató szerint a lakáspiac a fővárosban ugyan nagyobb sebességre kapcsolt, és a családi támogatásoknak köszönhetően a kisebb lakások felől ismét kaphat egy erőteljesebb stimulust, de ez összességében kevés ahhoz, hogy a kisebb vállalkozások kilábaljanak az évek óta tartó pangásból.

Jó hír ugyanakkor, hogy a megszűnő cégek kiesését érdemben nem fogja megérezni sem a költségvetés, sem az ágazat, mert a többségük tevékenysége a leadott mérlegek szerint minimális volt. Még mindig sok, de egyre kisebb közöttük azok aránya, amelyek adótartozást vagy adósságot hátrahagyva felszámolás után szűnnek meg. A felszámolással megszűnő építőipari társaságok száma a második negyedévben 774 volt, ez „csak” 44 százaléka az összes törlésnek, holott ez a mutató két évvel korábban még 77 százalék volt. A most megszűnő cégeket leginkább a hatóság vezeti ki a piacról kényszertörléssel, amiért nem lelhetők fel, vagy nem tesznek eleget elemi adminisztratív kötelezettségeiknek sem.

„Ugyancsak az ágazat tisztulását mutatja az a tény, hogy a frissen közzétett felszámolások száma is folyamatosan csökken tavalyi év eleje óta” – teszi hozzá az igazgató. 2014 első negyedévében 719 társasággal szemben indult felszámolás, a mögöttünk álló utolsó negyedévben viszont csak 318 jutott erre a sorsra, a csökkenés tehát 5 negyedév alatt 55 százalékos, és a trendvonal is ereszkedő maradt. „Ezek a számok olyan mértékben maradnak el a válság során tapasztalt, nem ritkán 900 felszámolást is meghaladó negyedéves mutatóktól, hogy immár nyugodtan lehet áttörésről beszélni. Az egykor legendásan rossz hírű, lánctartozásokkal átszőtt ágazat egészen biztosan túljutott a legsötétebb napokon” – kommentálja az eredményt az Opten igazgatója. 

Ugyan regionálisan komoly eltérések tapasztalhatók, de a Budapesten és néhány kiemelt városban már forrong az ingatlanpiaci hangulat. A kereslet egyes lakástípusok iránt komolyan megemelkedett, a kínálati oldal pedig nem tudja követni az igényeket. Ennek következtében az ingatlanárak és albérletárak komoly emelkedésnek indultak. A növekvő árak normál esetben generálják az épületépítési és felújítási a projekteket, a jelenlegi helyzet azonban távolról sem nevezhető stabilnak. A befektetők az alacsony jegybanki alapkamatok és az értékpapírokba vetett bizalom csökkenése miatt tömegesen fordulnak az ingatlanpiac felé. ”A befektetői étvágy fokozódására a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is ráerősít. Ez azonban azt is jelenti, hogy sok a külső hatás az ingatlanpiac élénkülése mögött, egyes kategóriákban túl meredek az emelkedés, és nincs rá garancia, hogy nem újabb ingatlanpiaci buborék van kialakulóban” – mondta az Opten igazgatója.

A befektetők térnyerésével finanszírozási okokból sokan szorulnak ki lakásukból külsőbb, vagy agglomerációs területekre. Budapest és környékének infrastruktúrája pedig nincs felkészülve erre a tömeges dezurbanizációra. Mivel sem az iskolákat, sem az óvodákat, sem a munkahelyeket nem lehet elköltöztetni, a tömeg- és közúti közlekedési rendszer korlátozott kapacitása élhetetlenné tehet egyes elővárosi övezeteket. Mindezek következtében a felhevült ingatlanpiac már rövidtávon is a szociális feszültségek kiélesedéséhez vezethet az Opten elemzői szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.