BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új források az MNB alapítványainak

A Magyar Nemzeti Bank 12 milliárd forintot adott a már e nélkül is több mint 250 milliárdos vagyonú Pallas Athéné alapítványoknak, amelyből újabb ingatlancéget alapíthattak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november elején módosította az általa létrehozott hat Pallas Athéné Alapítvány alapító okiratát, úgy, hogy azok teljes vagyonukból 2-2 milliárd forinttal többet, valamint azok hozadékát használhassák fel közvetlenül – derül ki a Fővárosi Törvényszékhez benyújtott iratokból. Ezzel az MNB alapítványai immár 263 milliárd forint értékű vagyonnal gazdálkodhatnak. A legtöbbel, 60 milliárd forinttal a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatt álló Domus Animae, mely az emelés nyomán már 20 milliárd forintot és annak hozadékát fordíthatja oktatási célú támogatásra. Vagyonuk többi részét – Matolcsy korábbi tájékoztatása szerint – az alapítványok állampapírokba tették, és csak az azon elért hozamot használhatják fel.

A 2014 végéig összesen 200 milliárd forinttal gründolt öt alapítvány induló vagyonából még csak 2-2 milliárdot, valamint annak hozadékát fordíthatta céltámogatásra. E kereteket azonban azóta az MNB több lépésben megemelte, míg az utolsóként, tavaly decemberben létrehozott Domus Innovationis 37 milliárdos induló vagyonából már eleve 12 milliárdot és annak hozadékát költhette el közvetlenül, ez emelkedett november elején 14 milliárdra.

Az MNB-től most kapott 12 milliárd forintot a fél tucat alapítvány egy ingatlanhasznosítással és -üzemeltetéssel foglalkozó társaság alapítására fordíthatta. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy egy héttel vagyonuk közvetlenül felhasználható keretének megemelését követően, november 16-án pont 12 milliárd forintos jegyzett tőkével megalapították a Kecskeméti Duális Oktatási Zrt.-t. A társaság székhelye ugyan budapesti, két telephelye azonban kecskeméti. Az egyiken a Pallas Athéné Domus Mentis alapítvány van bejegyezve, a másikon pedig a Bács-Kiskun megyei kórház, melynek egykori pszichiátriai osztályát 15 milliárd forintból átalakítják, hogy az helyet adjon a Kecskeméti Főiskola új gazdasági karának.

Az új cég az MNB-alapítványok immár negyedik ingatlanvállalkozása, székhelye másik kettőével is megegyezik. A 7,2 milliárdos alaptőkéjű Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. a budapesti Vörösmarty téri egykori Luxus Áruháznak is helyet adó patinás Kasselik-ház megvételére és hasznosítására jött létre, a 3,1 milliárdos alaptőkéjű Vízház Ingatlanlanfejlesztő Zrt. pedig a Várkert Bazár szomszédságában álló volt Várkert Kaszinóéra. Tőlük egyháznyira található az 1,2 milliárdos alaptőkéjű Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. központja.

Az MNB-alapítványok eddig közel 20 milliárd forint értékben vásároltak ingatlanokat. Emellett alapítójuk 17,8 milliárdért szerezte meg a patinás Eiffel Palace-t, s november végén tárgyalásokat kezdett a fővárosi önkormányzattal a Bálna kulturális központ megvételéről, hogy abban oktatási és pénzügyi központot hozzon létre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.