BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon kell a hitelezés

A hitelezési aktivitás emelkedésére számít Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint ez elengedhetetlen az egészséges növekedéshez.

A hitelezés növekedése nélkül bővül a magyar gazdaság, ami nem egészséges. Több hitelre van szükség, amit támogat a bankadó csökkentése is – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Euromoney bécsi konferenciáján. Szerinte a kereslet, a jövedelmek és a hitelezés élénkülésén keresztül elérhető idén a 2,5 százalékos gazdasági növekedés a tavaly 3 százalék körüli GDP-bővülés után. Szerinte az MKB Bank és a Budapest Bank eladása idén megtörténhet, majd a konferencia résztvevőihez fordulva azt mondta: aki kelet-közép-európai bankot venne, az jelentkezzen. Az Erstében viszont a magyar állam megszerezheti a tervezett 15 százalékos tulajdonrészt.

„Ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy akár az euró-, akár a dollárpiacon megjelenjünk idén” – jelentette ki. Emlékezetes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt időszakban többször hangsúlyozta, hogy idén elég lehet csak jüanban denominált papírokat eladni, így nem kell euró- vagy dolláralapú kötvényekkel piacra lépni. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy egymilliárd jüan alatt nem érdemes kínai devizában denominált papírokat eladni, Nagy-Britannia korábban 3 milliárdnyit dobott piacra. Kiemelte: Magyarország kibocsátása e két érték között lehet. A miniszter által megjelölt felső határ nem éri el a félmilliárd eurót, miközben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idén egymilliárd eurónyi devizakötvényt adna el a tervek szerint. „Azonnali kötvénykibocsátásra nincs szükségünk” – emelte ki Varga, hozzátéve, hogy a jüankötvények több lábra állást jelentenek a finanszírozásban. A befektetői találkozók alapján a kínaiak vonzónak találták a magyar papírokat – tette hozzá.

Réz András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy Kína teljesen új piacot jelent, de majd akkor dobják piacra a papírokat, amikor a piaci helyzet kedvező lesz. Hozzátette, nem sürgős a kötvények kibocsátása, és az ÁKK arra törekszik, hogy csökkentse az adósság devizaarányát. Nem mindenki lépne viszont a kínai piacra: Anca Dragu, Románia pénzügyminisztere a konferencián azt mondta, ők is devizakötvények eladására készülnek, de leginkább eurókötvényeket adnának el. Elemzők szerint olcsóbb finanszírozást jelentene, ha a hitelminősítő cégek felminősítenék Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába.

Varga Mihály lapunk kérdésére hangsúlyozta: Magyarországnak már kijárt volna a felminősítés, semmi sem indokolja, hogy a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartsák. A cégek tavasszal kezdik el az idei felülvizsgálatokat. Szerinte idén felminősíthetnek, és reális lehetőségnek nevezte, hogy ez már nyár előtt megtörténik.

MNB: gyorsabb növekedés várható

Idén a gazdasági növekedés meghaladhatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2,5 százalékos prognózisát – mondta Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója. Ezt segítheti, hogy az EU-források lehívása nem esik vissza olyan nagymértékben, mint ahogy a jegybank prognosztizálta (több mint 1000 milliárd forinttal), és a növekedést segítheti a családi otthonteremtési kedvezmény is – fejtette ki lapunk kérdésére. Szerinte a gazdaság bővülését a belföldi kereslet – a fogyasztás és a beruházások – húzhatja, és a növekedési potenciál is javult az elmúlt években.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.