BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építőipar: Újra megnyílnak a pénzcsapok

Az építőipari szakemberek további elvándorlásának megállításához béremelésre, ebből következően a vállalási árak 8-10 százalékos emelésére van szükségük a hétéves recessziót túlélő, az irreálisan olcsó ajánlatok csapdájából kitörni készülő vállalkozásoknak - erről is szólt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró közgyűlésén Koji László elnök, akihez csatlakozva Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy a konszolidáció időszaka lezárult, eljött a fejlesztések, a hatékonyság növelésének és a béremelések ideje. Az építőipar súlya a nemzetgazdaságon belül tovább nő, az agrárium részarányát máris elérte a GDP-ben.

Felemás évet zár az építőipar, amely a legjobb esetben is a tavalyitól körülbelül 10-12 százalékkal elmaradva,  körülbelül 2.000 milliárd forintos teljesítménnyel zárja 2016-ot, miután a lakásépítések felpörgése nem pótolhatja, hogy az uniós forrásból finanszírozott infrastrukturális beruházások volumene jóval kisebb lett a kifutó pályázatok miatt, emiatt az egyéb építmények területén 38 százalékos a várható visszaesés. A tárcavezető elismételte, hogy jövő nyárig az új uniós költségvetési ciklus összes pályázatát meghirdetik, ezáltal - és a felpörgő lakásépítések miatt - az építőipari cégeknek annyi munkája lesz, hogy további problémákat okozhat a munkaerőhiány, még erőteljesebben ügyelni kell a munkaerő megtartására, és az utánpótlásnevelésre. Ez a duális képzési rendszerhez kapcsolt komoly ösztöndíjprogrammal meg lett támogatva. A céges fejlesztéseket és a létszámgazdálkodást azonban nehéz úgy tervezni, hogy a kivitelezők év végén még nem tudják, mit fognak csinálni a következő 6-8 hónapban.

Az energiahatékonyság-növelő projektek a lakásépítések és az iinfrastruktura fejlesztések mellett ugyancsak hozzájárulnak az építőipar teljesítményének növeléséhez, méghozzá már  2017-től, amikor összességében 768 milliárd forintos pályázati csomaggal megtámogatva jelentenek új megrendeléseket az ágazat szereplőinek - hangsúlyozta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Bejelentette, hogy még decemberben meghirdeti a kormány azt a 120 milliárd forint keretösszegű pályázatot, amely családi- és társasházak energetikai felújításához járul hozzá.. Emellett a hazai vállalkozások közül is egyre többen megrendelőként jelennek meg e területen, miután az energiahatékonysági fejlesztéseik után 30-50 százalékos társasági adókedvezmény jár, cégmérettől függően.

Az ÉVOSZ ünnepi közgyűlésen az építőipar helyzetét javító miniszteri munkájáért Lechner Ödön Díjat kapott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A rangos szakmai elismerést Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt. igazgatóságának elnöke, Keszei Imre, a Swietelsky Magyarország Kft. nyugalmazott vállalkozási főmérnöke, Knáb János, a Merkbau Kft. ügyvezetője és Németh Géza újságíró is átvehette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.