BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Le Pen gerillakampányt indított Macronnal szemben

Pörögnek az események a francia elnökválasztás körül, az előző napi gyári munkásokkal történő szelfizés után csütörtökön egy halászhajón kezdte a napját a francia elnökválasztás szuverenista jelöltje.

Az előző napi gyári munkásokkal történő szelfizés után csütörtökön egy halászhajón kezdte a napját a francia elnökválasztás szuverenista jelöltje, Marine Le Pen, hogy így bizonyítsa be: ő a nép jelöltje a szerinte az oligarchákat képviselő, favoritnak számító centrista Emmanuel Macronnal, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági miniszterével szemben. Le Pen programja során kijelentette: Macron ultraliberális politikát akar megvalósítani, a piaci szabályozás teljes feloldását, ami társadalmi katasztrófát jelentene.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Le Pen asszony halászni ment. Jó kirándulást! - reagált Le Pen húzására a Twitteren Macron. Az Európából történő kilépés, amelyet javasol, a francia halászat végét jelenti. Gondoljatok erre! - tette hozzá.

Jóllehet a felmérések szerint Le Pen várhatóan alulmarad a május 7-i második fordulóban, a szuverenista jelölt hétfő óta meglepetésszerű gerillakampányba kezdett azokban a régiókban, amelyek a radikális Nemzeti Front protekcionista, bevándorlás- és Európa-ellenes programjára szavaztak. Már az első forduló másnapján megadta az alaphangot egy munkanélküliség sújtotta észak-franciaországi kisvárosban, Rouvroy-ban, ahol a reggeli piaci séta közben azt jósolta, hogy a második forduló globalizáció-ellenes referendum lesz, és ostorozta az ellene forduló fősodorbeli politikusok "rothadt" szövetségét.

Ehhez képest kedden előzetes bejelentés nélkül megjelent az észak-franciaországi Amiens városában a Whirlpool amerikai elektronikai cég egyik bezárásra ítélt üzemének parkolójában, ahol a sztrájkoló munkások gyülekeztek, miközben centrista riválisa a 2018-ban Lengyelországba telepítendő üzem dolgozóinak jövőjéről egyeztetett a városközpontban.

A szuverenista jelölt azzal vádolta meg a volt szocialista gazdasági minisztert, hogy lenézi a munkásokat és menekül előlük. Később azonban Macron is találkozott a sztrájkolókkal, s mintegy egy órán keresztül vitázott a szavai szerint "felelősségteljes javaslatairól" az érintettekkel, akiket arra figyelmeztetett, hogy Le Pen csak politikai hasznot akar húzni a szociális konfliktusból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.