BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánikba estek a befektetők Észak-Korea miatt

Pánikszerű tüneteket mutattak a piacok, a vezető tőzsdeindexek látványosan estek, miközben a menekülőeszközök árfolyama megugrott. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint az újabb észak-koreai rakétakísérlet borzolta a kedélyeket, pánikra azonban nincs ok.

Világszerte estek a tőzsdék és emelkedett a menekülőeszközök jegyzése. A keleti börzék közül a japán Nikkei közel 0,5 százalékot esett, a hongkongi Hang Seng is több mint 0,3 százalékkal gyengült. Európában rosszabb volt a helyzet, a vezető börzék már a nyitás után nem sokkal több mint 1 százalékos mínuszban álltak, és napközben csak mélyültek a veszteségek, a frankfurti DAX például közel 1,5 százalékkal gyengült.

A tengerentúli börzék is negatív tartományban indították a kereskedést, bár lapzártánk környékén már enyhülni látszott a feszültség. Ezzel párhuzamosan a menekülőeszközök árfolyama megugrott, az arany jegyzése 1320 dollár fölött éves csúcsára ért, az ezüst árfolyama is emelkedett, a japán jen és a svájci frank jegyzése erősödött, miközben a vezető uniós gazdaságok kötvényei drágultak, a 10 éves német államkötvény hozama például négy bázisponttal csökkent.

A rakéta volt az ok

Elemzők az újabb észak-koreai rakétakísérletet nevezték meg a jelenség okaként, bár a negatív trend már a Jackson Hole-i konferencia után megkezdődött. A befektetők ugyanis arra számítottak, hogy Mario Draghi, az Európai Közpotni Bank elnöke az euró gyengítésére tesz majd verbális kísérletet, ám a jegybankár látszólag nem aggódik az árfolyam miatt, ami újabb lendületet adott a devizának. A euró-dollár árfolyam már pénteken megközelítette az 1,20-os szintet, pedig már 1,2065-nél is járt a jegyzés, ami lejtőre terelte az európai részvénypiacokat. A hangulatot csak rontotta a Texas államon végigsöprő hurrikán, majd a japán felett elszáguldó észak-koreai rakéta. A börzéken emellett a profitrealizálások is növelik a nyomást, a szeptemberben megszokott korrekciók, illetve a geopolitikai feszültségek elől a menedékeszközökben keresnek fedezéket a befektetők. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint sincs ok a pánikra.

Egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek emberek egy tokiói utcai tévéképernyőn 2017. augusztus 29-én.
Forrás: MTI/AP

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője hangsúlyozta, hogy a japán jen esetében kettős hatás érvényesül. Egyrészt a jen hagyományosan menekülődeviza, piaci pánik esetén keresik a befektetők, de most a szigetország is érintett a válságban. A jen még így is erősödött: a dollárral szemben közel 0,4 százalékot emelkedett, az euró ellenében viszont a nap eleji emelkedés után visszaesett. Az elemző rámutatott, hogy e devizákkal szembeni mozgásban a múlt heti, Jackson Hole-i monetáris szimpózium is szerepet játszik. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Janet Yellen ugyanis a várakozásokkal szemben nem mondott konkrétumot a Fed mérlegének leépítésére vagy a várható kamatpályára vonatkozóan.

https://www.vg.hu/gazdasag/elmaradt-tuzijatek-jackson-hole-ban-2-591147/

Csapdahelyzet

Varga Zoltán hozzátette: mindezek mellett a tengerentúlról nem érkeznek olyan kedvező makroadatok, amelyek erősítenék a zöldhasút. Ezzel ellentétes folyamat zajlik Európában: Draghitól nem várt érdemi, a kamatpályára vagy a mérleg leépítésére vonatkozó információt a piac, az árfolyam gyengítésére tett kísérleteket pedig nem veszik komolyan a befektetők, így a közös deviza folyamatosan erősödik – tette hozzá az Equilor szakértője. Varga Zoltán azt mondta:

nem látja a kiutat ebből a csapdahelyzetből, már rövid távon sem tartja elképzelhetetlennek az 1,25-os eurójegyzést a dollárral szemben.

Varga Zoltán szerint a német kötvények drágulása természetes reakció, a befektetők a részvénypiacról kimenekített pénzüket kötvényekbe rakták. A következő pár napban jó befektetés lehet még a svájci frank, amely 0,7 százalékot erősödött a dollárral, 0,3 százalékot az euróval szemben – vélte a szakértő.

Esett a BUX is

Az elemző kitért arra, hogy a BUX már nap közben több mint 2 százalékot esett, bár a kereskedés végére némileg visszaerősödött, 1,2 százalékos mínuszban zárta a napot. Pénzügyi pánik idején nem keresik a befektetők a feltörekvő piacok eszközeit, a legutóbbi rakétakísérleteket ugyan a régiós börzék alig érezték meg, de az kivételes jelenség volt. Szerinte a befektetők, felismerve az elmúlt hetek régiós tőzsdei ralijának végét és a piaci bizonytalanságot, realizálják profitjukat, ezért eshetnek meredeken az árfolyamok. Az elemző úgy véli, hogy ha nem történik újabb rakétakilövés, akkor hamar elmúlik a piaci pánik, hasonlóan a legutóbbi esethez.

https://www.vg.hu/penzugy/eszak-korea-raketaja-magyar-piacot-megrengette-593781/

Zsiday Viktor, a Citadella Befektetési Alap alapkezelője szerint

semmi ok a pánikra, az észak-koreai fenyegetés már hetek óta téma, a mostani rakétateszt nem ad okot a portfóliók átrendezésére.

A piaci reakciókat sem nevezte pániknak a szakértő, mint fogalmazott: az európai tőzsdéken az elmúlt hetekben alacsony a volatilitás, ezért tűnhet az 1-1,5 százalékos esés óriásinak. Rámutatott: az elmúlt egy évben fellendültek a börzék, ennek korrekciója már hetek óta zajlik. Egy alapkezelő nem a napi árfolyammozgásokat figyeli, hanem trendeket vizsgál, a mostani trendben pedig nem okoztak változást az észak-koreai események – hangsúlyozta a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.