A Magyar Vendéglátók Ipartestülete már megalakulása óta folyamatosan jelzi a turizmus e területének gondjait az éppen aktuális szaktárcának. Az elmúlt 8-9 év alatt mintegy 300 levelet fogalmaztak meg az ipari, illetve a jogutód gazdasági tárcának, amelyekben jelezték a problémákat, s megoldási javaslatot is tettek. Ám a felmerülő problémák túlnyomó részére mindmáig a kormányzatok nem találtak megoldást. Igaz, a kitartó munka hozott némi eredményt -- állítja Károvits Tamás --, hiszen például a közelmúltban a Gazdasági Minisztérium turizmus szakterületén már részmunkaidőben alkamaznak egy a vendéglátószakmát ismerő szakembert. Eredményként könyvelhető el az is, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter az elmúlt év végén találkozott a vendéglátós szakmával, ahol a felmerült problémák megoldására a miniszter ígéretet tett.
Károvits szerint a legnagyobb gond a szemlélettel van. Ugyanis az egyes minisztériumokban még mindig úgy gondolják, egy-egy felvetett probléma megoldását egy szakma azért szorgalmazza, hogy indokolatlan előnyökhöz jusson. Így nagyon nehéz előrelépni -- véli a gyakorló vendéglátós szakember.
A gondok azonban még mindig óriásiak, amelyek a kis- és középvállalkozások helyzetével, illetve minden eddigi kormány gazdaságpolitikájával hozhatók kapcsolatba. Elsőként is a bérek legitimitásának ügyét kellene rendezni. Az ipartestület évenként készít egy számítást a pénzügyi tárcának az ágazat jövedelmezőségéről. A legutóbbi ilyen anyag szerint ha egy vendéglátós vállalkozó jogkövető magatartást tanúsít és a törvény betűje szerint befizet minden adót és járulékot, akkor a 100 forint bevétel után járó fizetési kötelezettsége ennél nagyobb összeg. E helyzetet csak kiskapuk megtalálásával lehet megoldani. Egyik lehetőség a bevételek letagadása, a másik pedig, ha valaki a béren spórol, zsebből zsebbe fizet. Valójában az ágazatban átlagosan 80 ezer forint körüli béreket fizetnek, ám ennek egy része jelenik meg hivatalosan. Ezen a helyzeten a megemelt minimális bér még tovább ront.
Károvits Tamás úgy véli, ez a helyzet a vállalkozásoknak a legrosszabb, hiszen minden kiskapu a mérleg torzításához vezet, s ennek eredményeképpen e szektor hitelképtelenné válik. A mai helyzetet két, a GM-ből származó adat jellemzi a legjobban. Egyrészt az, hogy míg 1997-ben 10 728 vendéglőt tatottak nyilván, addíg 1999-ben ez a szám már 48 163 volt; ugyankkor az eladás forgalma 1997-ben 248,6 milliárd forint volt, ami két év alatt 397,5 milliárdra növekedett. Ezt azt jelenti, hogy átlagosan a vendéglők forgalma két év alatt több mint 60 százalékkal csökkent.
Másik kulcskérdés a piac szabályozása, hiszen ma Magyarországon a "vadkapitalizmus" jellemző. Az ipartestület elemezte az osztrák helyzetet, de más nyugat-európai országban is jellemző, hogy a kormányok védik saját piacukat. Ez nem tőkeellenes lépés, mint nálunk gyakorta mondják, hanem normális kormányzati magatartás annak érdekében, hogy erősödjön a hazai piac. Szükség lenne határt szabni a külföldi vendéglők nyitásának.
Károvits úgy látja, a mindenkori irányítás bizonytalan helyzete jelentősen hátráltatja a napi munkát, a megkezdett ügyek véghezvitelét. Ezt még súlyosbítja, hogy a döntéshozó posztokon nincsenek gyakorlati szakemberek, akik a döntések felelősségét igazán át tudnák érezni. Nehézkessé, lassúvá teszi a munkát az is, hogy minden hatalom a Pénzügyminisztériumban összpontosul. Kívánatos lenne, ha a kamaráknak, szakmai szervezeteknek is lennének jogosítványai. A szakmai hozzá nem értést mutatja -- egyebek mellett -- a repiadó is. Bár a kormányzat most már kikéri az érintettek véleményét, ám már késő. Szerencsésebb lett volna, ha a rossz döntés meghozatala előtt konzultálnak az érintett szakmákkal.
A Széchenyi-terv bár elméletileg hasznos, ám a vendéglátás évtizedes lemaradásának felszámolására ismét nem gondoltak. A kormányzat ugyan gyakorta hangsúlyozza a turizmus kiemelt szerepét, ám ennek alapját nem kívánja fejleszteni, támogatni. Mint a vendéglátósok mondják: "amíg a vendég egyet alszik, addig háromszor eszik". Ennek ellenére a szállodafejlesztés továbbra is kiemelt program, ám a vendéglátásnak a Széchenyi-terv sem ad hasonló, az általa remélt támogatást.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.