BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bécsben tavaly rekordév volt

Minden idők rekordéve volt 2000 a bécsi turizmus történetében. Több mint 7,7 millió vendégéjszakát jegyeztek fel az idegenforgalmi szálláshelyeken, ez a szám 2 százalékkal meghaladta az előző évi adatot. A bevételek is ennek megfelelően alakultak. A bécsi idegenforgalom részesedése az osztrák GDP-ből 25 milliárd schillingre (1,82 milliárd euróra) becsülhető.

Kedvező turisztikai évet zárt tavaly Bécs városa, ami azért is imponáló, mert a múlt év elején még borúlátó prognózisok láttak napvilágot azt követően, hogy az EU átmenetileg életbe léptette szankcióit. A város szálláshelyein 7,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 2 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző évben. A bevételek is hasonló mértékben növekedtek. A város idegenforgalma összességében mintegy 25 milliárd schillinggel járul jozzá az ország GDP-jéhez -- nyilatkozta Walter Nettig, a Bécsi Gazdasági Kamara (WKW) elnöke a Wiener Wirtschaftnak.
Valamivel kevesebb német, olasz, svájci és francia turista érkezett ugyan tavaly az osztrák fővárosba, mint az előző évben, ám a kiesést bőven kárpótolta az Egyesült Államokból, Japánból, Nagy-Britanniából, Spanyolországból, valamint a 12 FÁK-államból érkező látogatók áradata. A belföldi turisták száma is nőtt. Távlati célkitűzés Bécs számára évi több mint nyolcmillió turista fogadása.
A szállodák közül a négycsillagosak voltak a legkedveltebbek, ezek 4,8 százalékkal több vendéget fogadtak, mint az előző esztendőben, ám a háromcsillagos kategóriájú házak vendégforgalma is 1,6 százalékkal bővült. Összességében a hotelek kihasználtsága 53,3 százalékos volt az előző évi 52,4-del szemben. Ugyanakkor a luxusszállodák vendégforgalma 0,9 százalékkal visszaesett. Feltűnő jelenség, hogy tavaly decemberben -- a bécsi turizmus történetében első ízben -- közel 620 ezer vendégéjszakát jegyeztek fel, a növekedés 15,4 százalékos volt az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva.
Bécs turizmusában kiemelt súllyal kezelik a kongresszusi turizmust. Az ilyen rendezvényeken részt vevő külföldi vendégek ugyanis többnyire háromszor annyit költenek, mint az átlagturisták. A bécsi kongresszusi turizmus mintegy hárommilliárd schillinggel (218 millió euróval) járul hozzá az osztrák bruttó hazai termékhez, ötezer munkahely fennmaradását biztosítja.
2000-ben Bécs főbb látványosságaira is minden időknél többen voltak kíváncsiak. A lista első helyén változatlanul az egykori császári rezidencia, a schönbrunni kastély állt, amelyet 1,456 millió látogató keresett fel. Ezt követte az óriáskerék, 762 ezer utassal. De népszerű volt a Kunsthistorisches Museum és a belvederei képtár is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.