BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idén nem várható árverseny

Ez évben semmiféle súlyos szabálysértés nem zavarta meg az Utazás kiállítást, a fogyasztóvédők csak kisebb szabálytalanságokat tapasztaltak. A megkérdezett cégek többsége elégedett a négy nap forgalmával, s -- az érdeklődés alapján -- úgy vélik: az idén jó szezon várható. Eltérő annak megítélése, hogy a nyári főszezonban lesz-e a tavalyihoz hasonló negatív árverseny.

Békésen zajlott az idei Utazás kiállítás, s a szervező Hungexpo Rt.-hez sem érkezett komolyabb panasz. A tavalyi események miatt ez évben már a Hungexpo is óvatos volt, ezért kérte a fogyasztóvédelmi hatóságot és a Gazdasági Minisztérium engedélyezési főosztályát, hogy ellenőrizzék a kiállítók listáját -- közölte a kiállítás igazgatója, Reményiné Tihanyi Klára. Vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy a tavalyihoz hasonló botrány nem zavarta meg a cégek munkáját.
Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalának Fogyasztóvédelmi Felügyelősége az idei Utazás kiállításon nem talált szabálytalanságot a kiállító cégek megjelenését illetően -- közölte Tóth Istvánné főigazgató. A hivatal március 21--23. között vizsgálta meg az utaztató cégek megjelenésének szabályszerűségét, jogosultságát. A Hungexpo Rt. által kiadott kiállítói lista és a minisztériumi hivatalos utazási irodák jegyzéke között azonban találtak eltérést. A Tan-Túra Kft.-nek ugyanis nincs engedélye, ugyanakkor szerepelt a kiállítói listán. E problémát érzékelve sikerült a céget megakadályozni abban, hogy részt vegyen az Utazáson. Tóth Istvánné azt is elmondta, hogy csupán egyetlen vállalat standján tüntették fel a hivatalos regisztrációs számot, ami minden kiállítónak törvényi kötelezettsége. Ezért valamennyi társaságot figyelmeztetésben részesítették.
A kiállítást követően a cégeknél ellentmondásos annak megítélése, hogy várható-e az idén a tavalyihoz hasonló negatív árharc. Petrus György, a West Travel ügyvezetője szerint a múlt évi botrányok eredményeképpen mára letisztult a piac, s a jelenlegi nagy utazásszervezők üzleti magatartására eddig sem volt és jelenleg sem jellemző a negatív árverseny. Tavaly a Jorgos Travel nyomott árai miatt mindenki kénytelen volt árat csökkenteni, illetve különféle akciókkal megjelenni a piacon. Ráadásul az idén nincs a múlt évihez hasonló túlkínálat sem. Egyes cégek szerint azonban árharc várható a túlkínálat miatt, hiszen igen sokan vannak a piacon főként a görög és a tunéziai kiutaztatásban.
A megkérdezett társaságok többsége elégedett a négy nap forgalmával. Az egyik legnagyobb kiutaztató, a West Travel mintegy 20-21 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított le a kiállítás alatt, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően jó nyári szezonra számítanak a cégnél -- közölte Petrus György. A szakember szerint ez évben nem várható a charteres utazásoknál értékesítési gond, hiszen kevesebb lánc indul, mint tavaly.
Mint a szegedi székhelyű Morton''s utazási vállalkozás ügyvezetője, Jászay György elmondta, a várakozásokkal ellentétben élénk érdeklődés volt a meglehetősen drága egzotikus útjaik iránt. Az elmúlt hónapokban ugyanis azt tapasztalták -- a tavalyi HTC- és Jorgos-ügy után --, hogy az emberek nem szívesen fizetnek ki hónapokkal a programok indulása előtt jelentős összegeket előlegként. A kedvező tapasztalatok hatására az idén jó szezonra és évre számítanak a szegedi cégnél.
Az OTP Travelnél is hasonlóan jól zárult a kiállítás, hiszen az utazók igen kedvezően fogadták az utazási iroda árualapjának bővülését. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben szélesebb skálájú lett a cég kínálata, és az úti célokat is jelentősen bővítették. Mint Molnár Judit ügyvezető igazgató mondta, főként a viszonylag olcsóbb görög, horvát és a török tengerparti üdüléseket keresték. A Chemol Travelnél a várakozások szerint alakult a forgalom, bár a cég nem élt a különféle kedvezményekkel. Legkeresettebb termékük a szicíliai üdülés volt -- közölte Földi Katalin marketingvezető. Emellett a különféle körutazások voltak népszerűek. Az izraeli utazásokra nagy figyelmet fordító cég "rajtra kész" a közel-keleti országba szervezett programokkal, s az ottani politikai helyzettől függ, mikor tudják indítani csoportjaikat. A Chemol tapasztalata, hogy az emberek egyre később tudnak dönteni az utazások időpontjáról, így egyre kevesebben foglalnak le utat hónapokkal előbb. Ennek oka az lehet, hogy a cégeknél -- akár kicsik, akár multik -- egyre később készítik el a szabadságolási rendet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.