BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenkétmilliárdos projekt negyven hektáron

Többfunkciós, tízmilliárd forintot meghaladó összegű idegenforgalmi projektet készített el Szeged megyei jogú városa a közelmúltban. A vidéki viszonylatban nagyszabású terv iránt több hazai és külföldi -- német szakmai, angol és spanyol pénzügyi -- befektető érdeklődik. Információink szerint a város igen előrehaladott tárgyalásokat folytat egy németországi szakmai befektetővel a konferencia-központ és vásárváros kivitelezéséről.

A következő években egy többfunkciós, tízmilliárd forintot meghaladó összegű beruházás tervét kívánja megvalósítani a szegedi önkormányzat. A beruházás megvalósítása iránt érdeklődő befektetőkkel a város már folytat tárgyalásokat. Bartha László polgármester e hírt megerősítette, s hozzátette: a szegedi konferencia-központ és a nemzetközi vásárváros felépítése az első feladat.
Az önkormányzat előrehaladott tárgyalásokat folytat egy német vállalatcsoporttal, amely -- információink szerint -- fürdőfejlesztéssel és konferencia-központok építésével foglalkozik, illetve a felépített létesítmények üzemeltetését is vállalja. A német érdeklődő -- a konferencia-központ és a vásárváros megépítése mellett -- egy a hajdúszoboszlóihoz hasonló élményfürdő megépítésére is vállalkozna Szegeden. E beruházáshoz kapcsolódna egy másik projekt megvalósítása is, nevezetesen egy gyógyfürdő és rehabilitációs központ létesítése.
A szegedi konferencia-központ és a nemzetközi vásárváros megvalósítása -- az előzetes számítások szerint -- 5,2 milliárd forintba kerül. A létesítményekben a város tulajdonos kíván maradni, ezért a befektetőkkel közös vállalkozásban kívánják az építkezéseket megvalósítani. Az önkormányzat a telket adná, amit apportként vinne a közös cégbe. A beruházások további fedezetét a város pályázati pénzekből biztosítaná, s az ezen felüli összeg erejéig kívánnak szakmai, vagy pénzügyi befektetővel társulni.
A beruházás megvalósítására kijelölt terület 40 hektár, amelynek előnye, hogy a városi közlekedés vérkeringésében található. A telekből a konferencia-központ és a nemzetközi vásárváros részére 12,5 hektár terület van kijelölve, aminek értéke négyzetméterenként 12 ezer forint. Az összesen 1,5 milliárd forint telekapport a teljes beruházási költségnek 28 százalékát fedezi. A Széchényi-terv keretében Szeged nemrégiben egymilliárd forint támogatást már nyert a konferencia-központ létesítésére a Gazdasági Minisztériumtól. A nemzetközi vásárváros építéséhez további egymilliárd forintra pályáznak különböző tárcáknál és az EU e célra igénybe vehető alapjainál. A hiányzó 1,7 milliárd erejéig tárgyalnak szakmai, illetve pénzügyi befektetőkkel.
Bartha László polgármester elmondta: a konferencia-központ és a vásárváros megvalósítására kiválasztott befektetővel 2001 első feléig szerződést kötnek. A konkrét építkezések a jövő év őszén elkezdődhetnek.
A német szakmai csoport mellett más befektetők is érdeklődnek a többi szegedi projekt iránt. A város vezetése eddig egy hazai, egy angol és egy spanyol pénzügyi csoporttal tárgyalt, akik igen kedvező feltételeket ajánlanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.