BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erőn felüli vállalás a versenyképességért

A Gyulai Várfürdő Kft. 920 millió forint összegű fejlesztési projektet készített el, amelynek keretében korszerűsödne a gyógyászati részleg, a nyitott és a fedett medencéket látvány- és élményelemekkel gazdagítanák -- közölte Cséfán Lajos ügyvezető igazgató. A tervek szerint a tényleges munkák ősszel indulnának.

Bár a Gyulai Várfürdő Kft. nem került be az országosan kiemelt gyógyhelyek kategóriájába, a 94 százalékban önkormányzati tulajdonú fürdőtársaság azonban nem mondott le a fejlesztésről és az ehhez szükséges forrásszerzésről -- mondta Cséfán Lajos. Turisztikai és gazdasági szakemberek ugyanis egyaránt úgy vélik, ha a patinás kisváros kimarad a gyógyturizmus fejlesztéseiből, akkor a következő években komoly piaci térvesztéssel kell számolni. Így az előrelépés érdekében mind az önkormányzat, mind a társaság kész komoly anyagi terheket vállalni, s emellett bíznak a Széchenyi-terv nyújtotta lehetőségben. Beadott pályázatuk sikere esetén biztosítani tudnák a szükséges beruházási forrás 50 százalékát.
A kft., illetve a város önkormányzata a 920 millió forint összegű projekthez szinte erőn felül biztosítja a szükséges 50 százalékos részt, 460 millió forintot. A saját erőhöz a város önkormányzata 150 millióval járul hozzá, hiszen e pénzt a 2001--2002-es költségvetésében elkülönítette. A nyereségesen gazdálkodó Gyulai Várfürdő Kft. további 100 millió forint készpénzt saját nyereségéből biztosít. A Békés megyei képviselő-testület további 30 millióval egészíti ki az önerőt. A maradék 180 milliót pedig banki hitelből biztosítják.
A fejlesztési elképzelés öt elemből áll. E szerint a tervben szerepel a gyógyászathoz kapcsolódó szolgáltatások minőségi fejlesztése és bővítése, amelynek során a gyógyászat épülete és szolgáltatólétesítményei is új arculatot kapnának. A kupolás fedett gyógyfürdő részén egy wellneszközpont létesülne, szaunablokkokkal, vízforgató szaunamedencével, új pihenőterekkel és fitneszlétesítményekkel kiegészítve. A nyári medencék új élményelemekkel egészülnének ki, s a téli fürdőzés feltételeit is megteremtenék. Szintén a szabadban, a régi gyermekmedencék helyén egy gyermek-víziparadicsom létesülne. A tervek szerint úgynevezett kapcsolódó beruházáskénz megújulna a nyári főbejárat és a közlekedési járdákat is rendbe tennék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.