BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezően alakult a vendégforgalom

Az év első két hónapjában a külföldiek több, a belföldiek kevesebb vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban. A két tényező összességében kiegyenlítette egymást, így a vendégéjszakák száma gyakorlatilag megegyezik a tavalyival. A folyó fizetési mérleg adatai szerint az idegenforgalmi kiadások gyorsabban növekednek, mint a bevételek.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 459 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. Ez megegyezik a 2000. évi időarányos teljesítménnyel. A vendégforgalom szerekezete azonban változott, a külföldiek ugyanis 5 százalékkal több, a belföldiek 4 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el az idén január--februárban, mint tavaly.
A legtöbb külföldi továbbra is Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból érkezett. A német vendégek 6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek hazánkban, ugyanakkor az osztrák, brit és francia állampolgárok esetében nőtt a vendégéjszakák száma.
A Magyarországra látogató külföldiek (legalább egy éjszakát itt töltők) számának növekedését egyébként meghaladta a határátlépők számának bővülése. Itt 16 százalékos emelkedést regisztrált a statisztika.
A vizsgált időszakban a szállodák 30 százalékos foglaltsággal üzemeltek, azonban a gyógyszállók 49 százalékos kihasználtsága felülmúlja az átlagot. Ennek szezonális okai is lehetnek, de elképzelhető, hogy a gyógyturizmus tavalyi sikere folytatódik.
Az idegenforgalomból származó bevétel az év első két hónapjában a Magyar Nemzeti Bank (részben előzetes) adatai szerint 466 millió euró volt. Ez majdnem 19 százalékos bővülést jelent. Ugyanakkor -- ellentétben a tavalyi évvel -- gyors növekedésnek indultak az idegenforgalmi kiadások is, hiszen itt 29 százalékos az euróban mért növekedés. Ez azt jelenti, hogy az egyenleg "mindössze" 12 százalékkal mutat nagyobb többletet, mint 2000 első két hónapjában.
Úgy tűnik, a külföldre látogató magyarok számának, illetve az idegenforgalom kiadási oldalának alakulása között nem sok összefüggés van. Tavaly a külföldre látogatók 4 százalékos bővülése ellenére sem nőtt az idegenforgalmi kiadások összege, az idén ugyanekkora bővülés mellett majdnem 30 százalékkal nőtt a kiadási soron nyilvántartott összeg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.