BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlesztéseket terveznek

A közelmúltban új látványossággal gazdagodott a főváros egyik kiemelkedő turisztikai célpontja, a Citadella, hiszen a belső udvarban hadtörténeti szabadtéri kiállítás nyílt. A műemléket az elmúlt évben mintegy 200 ezer hazai és külföldi turista kereste fel.

A főváros kiemelkedő turisztikai célpontja, a Citadella a közelmúltban új látványossággal gazdagodott: hadtörténeti szabadtéri kiállítás nyílt a belső udvarban. Ezzel együtt már három szabadtéri tárlat tekinthető meg a Citadellában, hiszen az elmúlt évben nyílt meg a Gellérthegy és a Citadella történetét, valamint a Gellért püspök életét és tevékenységét bemutató tárlat.
Az elmúlt évben a Citadella fizetővendégeinek száma mintegy 100 ezer volt, s közel ugyanennyi diák is felkereste a műemléket. Az épületegyüttest és környékét azonban ennél jóval több hazai és külföldi turista keresi fel évente, hiszen becslések szerint ez a szám eléri a 10-15 milliót.
Az elmúlt évben a kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a magántulajdonban lévő Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. között megszületett a műemlék vagyonkezeléséről szóló megállapodás. A szerződés azt követően lép hatályba, hogy azt ellenjegyzi a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.
A cég már tavaly mintegy 60-70 millió forintot költött a műemlék karbantartására. Emellett a szabadtéri tárlatok létrehozására 40 milliót fordítottak. A tervek szerint a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. az idén 100 millió forintot fordít a műemlék állagmegóvására. Az idei év legfontosabb fejlesztési munkája a gázellátás korszerűsítése lesz. A vagyonkezelési szerződés ellenjegyzését követően rövidesen megkezdődik a jelenlegi turistaszálló átépítése négycsillagos hotellé. Ezzel párhuzamosan a tetőszerkezet rekonstrukciójára is sor kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.