BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van igény az utaztató cégekre

Bár sokan félnek attól, hogy az internet elterjedésével kevésbé lesz szükség az utazási irodák szolgáltatásaira, ettől ma még nem kell tartani. A repülővel utazók mintegy 66 százaléka ugyanis utazási irodán keresztül vásárol repülőjegyet, s a szükséges információkat is itt szerzik be. Az elmúlt két évben egyébként jelentősen megnőtt a repülővel utazók aránya.

Úgy tűnik, az internet előretörésével sem kell attól tartaniuk az utazási irodáknak, hogy szolgáltatásaik iránt csökken az igény. A British Airways és az Utazó magazin a közelmúltban a cégvezetők és a magasan kvalifikált utazók körében készített reprezentatív felmérést. E szerint a külföldre indulóknak mintegy 66 százaléka utazási irodában vásárol repülőjegyet, s a szükséges információkat is itt szerzi be. Igaz, ez főképp a középkorú és idősebb korosztályra jellemző, míg a fiatalabbak az internetet, útikönyveket, barátok tapasztalatait használják fel. A felmérés tanúsága szerint a világhálón ma még csupán az utazók két százaléka vásárol repülőjegyet, míg a szükséges információk miatt 12 százalékuk böngész rajta.
A megkérdezettek több mint 83 százaléka utazott már repülővel külföldre, míg két évvel ezelőtt ez az arány még csak 63 százalék volt. A külföldre indulók jellemzően -- 76 százalékuk -- a nemzeti légitársasággal, a Malévvel utaznak. A külföldi társaságok között igen népszerű a British Airways, a Swissair és a KLM is. A demográfiai jellemzők közül csak a családi jövedelem befolyásolja azt, hogy melyik társasággal utazik szívesen a külföldre induló. Eszerint a 90 ezer forintnál kevesebbet keresők előszeretettel választják a Malévet, míg a 150 ezer forint felett fizetettek mintegy harmada -- 36 százalék -- utazik a külföldi légitársaságokkal. A British Airways igen népszerű az utazók körében.
A felmérés tanúsága szerint a repülővel utazók mintegy fele magáncélból veszi igénybe ezt a közlekedési eszközt; 43 százalékuk ugyanis nyaralni indul, míg 6 százalékuk rokon- vagy baráti látogatásra megy. Üzleti okok miatt 37 százalék választja a repülőt. Csaknem kilenc százalék volt azoknak az aránya, akik nem szoktak repülővel utazni. Hivatalos utakra a vezető beosztású vagy vállalkozó férfiak utaznak elsősorban, míg a nők inkább magáncélból mennek külföldre. Az alacsonyabb végzettségűek, illetve a közepes jövedelműek is elsősorban szabadságuk ideje alatt veszik igénybe a légi szolgáltatást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.