BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa átvette a vezetést a hálóban

Nyugat-Európában már többen használják az internetet, mint az Egyesült Államokban. A kontinens nyugati felén 2001 végén már összesen 148,3 millióan használták rendszeresen a világhálót, ami a világviszonylatban 29,8 százalékos részesedésnek felel meg - derül ki az International Data Corporation (IDC) legújabb elemzéséből. Nyugat-Európa ráadásul az elektronikus kereskedelem terén is javított pozícióján: 158,1 milliárd dolláros összforgalma alapján lehagyta Japánt és megszilárdította második helyét az Egyesült Államok mögött. A bevételeket tekintve azonban még messze az első hely, ugyanis az amerikai piacon bonyolódik le jelenleg a 615,3 milliárd dolláros világforgalom 43,7 százaléka, amely majdnem kétszerese a Nyugat-Európában mértnek. Az IDC elemzői szerint a forgalomkülönbségben jelenleg meglévő rés markánsan csökkenni fog 2005-re.

Az Európa számára optimista nézet az IDC azon becslésére támaszkodik, amely szerint az évtized közepéig az elektronikus kereskedelem bevételei évente átlagosan 86 százalékban fognak nőni Nyugat-Európában. E dinamikus növekedés elsősorban a felhasználók számában mutatkozó növekedésnek és az euró bevezetésének köszönhető, amely a Európai Gazdasági és Monetáris Unió tizenkét országát az Egyesült Államokhoz hasonló egységes és átlátható belső piaccá teszi.

Az internet elfogadásának világméretű terjedését bizonyítja, hogy Amerikából Európába került a szereplők száma alapján mért "legnagyobb piac" címe. A felhasználók száma évente 19 százalékkal nőhet világszerte, miközben az Egyesült Államokban a növekedés mértéke várhatóan csupán 11 százalék lesz az elkövetkező években. A tavalyi 497,7 milliós felhasználói szám - az IDC becslése szerint - 2005 végére 941,8 millióra növekedhet. A kutatócég által felállított trend alapján Nyugat-Európára csak 16 százalékos növekedés vár az évtized első felében, a legnagyobb növekedést pedig a Japánt is magában foglaló ázsiai és csendes-óceáni térség fogja majd elkönyvelni. Így 2005-re ez utóbbi térség is lehagyhatja az Egyesült Államokat az internet elterjedtsége alapján, ami egyidejűleg éles versenyre hívhatja Európát is.

A felhasználók számának évi 19 százalékos várható növekedése azonban eltörpül az internetes világforgalom terén lévő várakozásokhoz képest. Az IDC ezen címszó alatt összegzi a vállalatközi és a közvetlen fogyasztói vásárlásokat, még akkor is, ha a fizetés nem a világhálón keresztükl történt. Ezek alapján az elektronikus kereskedelem volumene 2002 végére meghaladhatja az éves szinten mért ezermilliárd dollárt. 2005-re pedig igen optimista, 4,6 milliárd dolláros forgalommal számolnak. Számításaik során a 2000-es év adatai vették alapul, ekkor ugyanis 73,4 százalékos növekedés következtében a megelőző évi 354,9 milliárd dollárról 615,3 milliárd dollárra bővült az on-line forgalom. Tapasztalataik szerint a lendületes növekedést még a reálgazdaságban tapasztalható nehézségek sem voltak képesek jelentős mértékben visszavetni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.