BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Internetes adatközpont nyílik Zemplénben

Retina néven 90 zempléni települést összefogó regionális internetes adatközpont válik elérhetővé februártól. A kezdeményezés csaknem egyedülállónak mondható Európában, hasonló rendszerrel csak Nagy-Britanniában és Franciaországban kísérleteztek ezidáig. A lassú terjedést sokban magyarázza, hogy a megrendelő és üzemeltető Zempléni Településszövetség célja nem a közvetlen nyereség elérése, jóllehet később például borászatok és éttermek hirdetése révén számottevő bevétel is jelentkezhet. A fő feladat azonban az, hogy a 90 település önkormányzata, a turisták, a helyi lakosok, egyesületek és vállalatok hatékonyan kommunikálhassanak egymással. Ennek érdekében minden tagtelepülésen önálló és egységes számítógép-konfigurációt telepítettek, valamint az internetes és irodai alkalmazások használatára gépenként két személyt képeztek ki. A rendszer adattartalommal való feltöltését a világbanki és PHARE-listán is szakértői bejegyzéseel rendelkező, tavaly mintegy 130 millió forintos árbevételt elérő Excellence Rt. végezte. Munkájuk eredményeként 12, közadatokat tartalmazó adatbázis állt elő, amely például kulturális, szociális, tudományos, gazdasági, agrár- és turisztikai téren egyaránt hatékony információforrásnak számíthat. Az adatbázis mellett egyébként olyan egyéb közadatok is helyet kaptak, mint idegenforgalmi ismertetők, a tagtelepülések bemutatása, fotógaléria, linkgyűjtemény, sőt a településszövetség címére ellátogatók (www.ztsz.hu) interaktív fórumot és friss zempléni híreket is találhatnak.

Bár a projekt teljes értéke 235 ezer euró volt, senki ne gondolja, hogy az ilyen tevékenység aranybánya - fogalmazott a rendszer bemutatóján Fekete Gábor, a fővállalkozó Unisys Magyarország Kft. vezérigazgatója. Elmondása szerint cége kísérletnek szánta a fejlesztésben valós részvételt, ugyanis az elmúlt években az amerikai anyavállalat és a piac egyaránt az elektronikus kereskedelmi megoldások terén látta a jövőbeli üzleti sikerek zálogát.

A központi adatbázis felállításához szükséges források több mint fele PHARE-támogatás révén pályázati úton érkezett, negyedrészben pedig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által juttatott összegre támaszkodtak. Az 1998-ban indult kezdeményezés forrásainak hiányzó részét végül a településszövetség adta.

Az internetes adattár tartalma angol nyelven is elérhető, az üzemeltetők a nemzetközi kapcsolatok mellett ugyanis abban is bíznak, hogy a történelmi Zemplén többi, ma Szlovákiában lévő része is csatlakozni fog a rendszerhez.

Mráz Dániel

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.