BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oracle-megoldás a napi zárásra

Magyarország is a figyelem középpontjába került a világ második legnagyobb szoftvercége, az Oracle legutóbbi 6 ezer fős európai konferenciáján, Aszterdamban. A cég internetalapú vállalatirányítási rendszerének az úgynevezett e-business suite-nek egyik legfontosabb európai referenciája a GE Power Systems (GEPS) Hungary veresegyházi gyárában telepített megoldás jelenti. A konferencián felszólaló Sergio Giacoletto,az Oracle európai, középkeleti és afrikai részlegének vezérigazgató-helyettese és alelnöke ennek kapcsán külön kiemelte, hogy a rendszer teljes üzembeállítása rekordidő alatt a szerződéskötéstől számított kevesebb, mint öt hónap alatt ment végbe. Mint ismert a GEPS magyarországi gyárában a múlt év őszétől működik élesben az Oracle E-Business Suite Financials (pénzügyi), iProcurement (e-beszerzési), Manufacturing (termelési) és Supply Chain Management (beszállítóilánc-kezelési) modulja. A rendszertől a GEPS jelentős költségmegtakarítást, a tervezési folyamatok automatizálását várja és azt, hogy tegye lehetővé az on-line együttműködést a gyárak, beszállítók és ügyfelek között.

Az Oracle európai igazgatója szerint pozitív jelenségként értékelhető, hogy a legfrissebb felmérések szerint a vállalatok 83 százaléka akarja ma már az internetalapú eszközöket használni költségei csökkentésére. Hozzátette azonban, hogy eleddig ez mindössze 6 százalékuknak sikerült.

Az amszterdami rendezvényre időzítette a cég elnök-vezérigazgatója, Larry Ellison az internetes vállalatirányítási rendszer legújabb változatának a megjelentetését. Ennek érdekessége, hogy a techológiai csomag ezúttal egy olyan modullal bővült, amelynek segítségével a vállalatok számára lehetővé válik a napi zárás, az üzletmenet, a kiadások és bevételek napi szintű követése.

A konferencia mintegy 6 ezer fős hallgatósága közül az aktív európai felhasználókat az is érdekelte, hogy a vállalatirányítási szoftverek mennyire felelnek már meg a januári euróátállás követelményeinek. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a termékek 99 százalékban eurókészek , a cégnél két évvel ezelőtt kezdtek hozzá az euróintegrációhoz, azóta mintegy 3500 fejlesztő dolgozik a modulok testreszabásán.

A regionális fejlesztési szükségletekkel kapcsolatban lapunk kérdésére Stefan Ström az Oracle Hungary Kft. frissen kinevezett ügyvezető igazgatója kifejtette, az eddigi gyakorlattal szemben, ma már elképzelhető, hogy az ilyen jellegű feladatok elvégzésébe a nemzetközi piacokon is keresett magyar szoftverfejlesztők is bekapcsolódjanak.

A kaliforniai székhelyű Oracle Corp.-t 1977-ben alapították, ma a világ második legnagyobb szoftverfejlesztőjeként tartják nyilván. Alkalmazottainak a száma világszerte 43 ezer fő, ebből 22 ezer dolgozik az USA-n kívül. A közel 11 milliárd dollárra rúgó legutóbbi éves árbevételének még mindig nagyobb részét az adatbázis-kezelő szoftverek adják, de a vállalati információs rendszerek üzletág fejlődési üteme az utóbbi néhány évben már meghaladta az előbbiét. A 200 fős magyarországi leányvállalat a legutóbbi üzleti évet 10 milliárd forint körüli árbevétellel zárta.

Sági Gyöngyi

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.