BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cégbarát elektronikus távoktatás

Néhány hete olyan elektronikus távoktatási megoldással lépett piacra a Grepton, amely rövid idő alatt illeszthető a felhasználó vállalat rendszeréhez, s jócskán csökkenti annak képzési költségeit. A fejlesztők szerint az e-oktatás a gyorsan változó információk korában rövidesen itthon (is) nélkülözhetetlenné válik.

A felhasználó vállalat saját rendszeréhez integrálható távoktatási keretrendszerrel rukkolt elő a Grepton Informatikai Rt. A Qualitycator programjának "magját" a Microsoft adta, a konkrét elektronikus tananyagcsomagokat pedig a Számalk Rt. adja.

A képzési rendszer szabadon választható elemekből - egyebek között tanfolyam- és vizsgaszervező, statisztikai, tananyagszerkesztő modulokból - áll. A programot a fejlesztők maximum két hónap alatt képesek az ügyfél igényei alapján "testre szabni", így a munkatársak már a cég megszokott logójával és környezetével használhatják azt - tájékoztatta lapunkat Süli András marketingigazgató és Rákos Péter projektmenedzser.

Szakértők szerint a "hagyományos" céges oktatási megoldásoknál sok bosszúságot okozott a helyszín és a megfelelő oktatók megtalálása, az, hogy nem mindenki azonos tempóban haladt (nem is szólva a hiányzó munkatársakról). Az e-tanulási rendszer viszont lehetővé teszi, hogy a felhasználó vállalat munkatársai - munkaidejükben vagy azután - saját tempójukban és idejüket beosztva képezhessék magukat.

A tanuló munkatársak - akik számára csak elemi számítógépes ismeretek szükségesek - ott tudják folytatni a tanulást, ahol abbahagyták. A távképzésben részt vevők szakmai ismereteinek megszerzését többek közt multimédiás bejátszások is segítik, pillanatnyi tudásszintjük pedig időközi tesztekkel mérhető le.

A rendszer segítségével követhető az is, melyik munkatárs milyen ismereteket szerzett már meg, így optimálisan lehet elosztani számukra az új feladatokat. A vállalat nem mellékesen költséget is spórolhat a felhasználóbarát alkalmazással, hiszen például bővülő tanulólétszám esetén sem nőnek kiadásai. A Grepton szerint a képzésre fordított pénz egy éven belül bőven megtérül a képzettebb munkatársak és ezzel együtt a cég hatékonyabb működése révén.

A távoktatási portál minden olyan cég - például az informatikai, telekommunikációs piac szereplői - számára hasznos lehet, ahol a munkatársaknak gyorsan változó tudásanyaggal kell lépést tartani - vélték a fejlesztőcégnél. A jövőben akár az sem elképzelhetetlen, hogy kisebb, internetes hozzáféréssel rendelkező cégek elektronikus adatközpontokból hívhassanak le egy-egy egységnyi tananyagot maguknak - mondta el Süli András. Az érdeklődést jelzi az is, hogy jelenleg folyik a Qualitycator szolgáltatásainak "éles" bevezetése az Igazságügyi Minisztérium (IM) dolgozói számára.

A nemzetközi AICC szabványos felületet igénybe vevő rendszer a vállalati igények szerint természetesen továbbfejleszthető, újabb és újabb tananyagokkal bővíthető. Mivel a keretprogram nyelvektől független, gond nélkül akár cseh vagy angol nyelvű tananyagok is elhelyezhetők rajta (azaz például van lehetőség a szolgáltatás közép-európai terjesztésére is).

A távoktatás világszerte egyre nélkülözhetetlenebbé válik nemcsak a cégek, de a magánszemélyek számára is, bizonyítja ezt például az Egyesült Államokban és Németországban meglévő számtalan nyitott oktatási portál. A "hajtóerőt" ehhez egyrészt az internet terjedése adja, másrészt az, hogy egyre több ember dolgozik és intézi ügyeit elektronikus úton otthonról. Ők előbb-utóbb tanulni is ott akarnak majd - mutattak rá a Grepton szakemberei.

Itthon e társaság elektronikus távoktatási rendszeréhez hasonló megoldást a Synergon-csoporthoz kötődő Synedu és az Antenna Hungária (AH) körébe tartozó Eduweb fejlesztett ki. (BI)

Munkatársunktól

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.