BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az e-kereskedelemhez alkalmazkodó könyvvizsgálók

Az elektronikus adatrögzítés és az internet jelentette újszerű kihívásokra válaszolva gyakorlati iránymutatást adott ki a nemzetközi könyvvizsgálói szabványokat megállapító IFAC szakmai testület IAASB nevű testülete. A 114 országban mintegy 24 millió könyvelőt képviselő szerveződés mind a vállalatközi (b2b), mind a vállalat és az ügyfelei (b2c), a vállalat és a kormányzat (b2g), illetve a vállalat és a munkavállalók között (b2e) meglévő informatikai kapcsolat tekintetében fontosnak látja, hogy a számviteli tervezés és ellenőrzés során a munka igazodjon az újszerű kihívásokhoz. Különösen fontos, hogy az auditor megfelelően értékelje az adott helyzetben az új technológia révén felmerülő kockázatokat. Ezek jellemző módon a pénzügyi nyilvántartások rögzítésében, valamint az abból származó pénzügyi információk megbízhatóságában jelentkezhetnek.

Az ennek nyomán megfogalmazott szempontok és elvárások a nemzetközi számviteli szabványok (ISA) közül az tervezésre (ISA 300), az üzletmenet ismeretére (ISA 310), illetve a kockázatbecslésre és a belső ellenőrzésre (ISA 400) vonatkoznak. Kitérnek az újszerű feladatok ellátásához szükséges szaktudásra, mind a technológiai ismeretek, mind pedig a gazdálkodás, a jogi előírások és egyéb szabályozók tekintetében. Utalnak a hitelesség, a rendszerbiztonság, a belső ellenőrzés és a rendszerintegritás feltételrendszereire.

Az előírásokat megfogalmazó és bevezetésüket szorgalmazó szervezet közleménye szerint jelenlegi összeállításuk elsősorban az internettel kapcsolatos kérdésekre ad választ, bár igen hasznosnak bizonyulhat magánhálózatokat üzemeltető vállakozások esetén is. Jelen előírások elsősorban az új kihívásokra kívánnak megoldással szolgálni, így nem térnek ki az internetes válalatok könyvelésével kapcsolatos minden kérdésre.

A dollármilliárdos visszaélések és az elektronikus adatok megsemmisítése révén bűnüggyé is váló amerikai Enron-csőd jelenleg fokozottan a nagyobb kiszámíthatóságot és így biztonságot kínáló rendszerek felé irányítja a figyelmet. (MDE)

Munkatársunktól

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.