BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhül a dotcomválság

A csődbe menő internetes cégek száma 2000 augusztusa óta nem volt olyan alacsony, mint 2002 márciusában, ami a dotcomválság kifulladására utal - állítja a Webmergers.com amerikai piackutató. Az idén márciusban összesen még 17 internetes csődöt regisztrált a társaság, ami a 2001 májusi 64-hez képest kevés, de a szektor elhúzódó problémáit továbbra is jelzi.

Az első negyedéves összesített adatok alapján 54 elektronikus kereskedelmi vállalkozás dobta be a törülközőt, ami csak körülbelül egyharmada a 2001-es hasonló időszak termésének. A Webmergers.com várakozásai szerint az idén ez a szám még stabilan tartani fogja az első negyedéves eredményeket, további csökkenésre pedig csak 2003-tól számít. A piackutató adatai szerint 2000. január óta világszerte összesen - legalább - 823 társaság szűnt meg.

A márciusi áldozatok között egyaránt szerepelnek a világháló infrastruktúráját biztosító, az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó és a tartalmi szolgáltatásokat nyújtó cégek. A legnagyobb piaci konszolidáción már túllévő fogyasztói elektronikus kereskedelmi piacon az Amerikában ismert névnek számító 800.com sem bírta tovább. A hőskorszakban, 1997-ben indult szórakoztatóelektronikai kereskedő tavaly 48 millió dolláros forgalmat ért el, már közel állt a pozitív üzemi eredményhez, de a működéséhez szükséges hatodik tőkebevonáshoz mégsem talált befektetőt. Kénytelen volt bezárni virtuális kapuit a cseh on-line világ egyik legismertebb szereplője, a Shop.cz is, miután 1995 óta adós maradt a nyereség felmutatásával.

VG-összefoglaló

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.