BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közös terv agrárhálózatra

Az Európai Unió elvárásainak megfelelő egységes agrárinformatikai hálózatot szándékoznak építeni a visegrádi országok. A hálózatot úgy alakítanák ki, hogy azt idővel zökkenőmentesen csatlakoztathassák az uniós agrárinformatikai hálózathoz. Többek között erről is szó volt azon a közelmúltban rendezett budapesti tanácskozáson, amelyen első alkalommal találkoztak a cseh, lengyel, szlovák és magyar agrárkutató és informatikai intézmények munkatársai a Pannónia Egyetemi Kutatási Központ Kht. szervezésében - tudtuk meg Papócsi Lászlótól, a közhasznú társaság igazgatójától.

Az egyes országokban részben a már meglévő kutató- és informatikai bázisokra alapozó projekt megvalósításával közös informatikai hálózattal kötik össze részben a négy ország mezőgazdasági termelőit, agrár-, illetve élelmiszer-kereskedőit, valamint a közigazgatásban érintett intézményeket és személyeket. Közvetlen cél az is, hogy ezek az országok élelmiszer-termelői át tudják venni az EU-s szabályokat, és meg tudjanak felelni az élelmiszer-biztonság feltételeinek. Papócsi László elmondta, hogy a Pannónia Kht. a négyek pozsonyi központú pénzügyi alapjától, az International Visegrad Fundtól nyert pályázati összegből fedezi a szervezés költségeit.

A tanácskozáson Nagy Attila, az Egészségügyi Minisztérium miniszteri biztosa kiemelte: ezzel a programmal jelentős figyelem terelődhet az élelmezés-egészségügyre, az egészségkárosító anyagok kiszűrésére. Meggyőződése, hogy a közelmúltban bekövetkezett káros eseményeknek (BSE, pestisjárványok) korábban elejét lehetett volna vennni, ha az egyes országok között az eddiginél is szorosabb szakmai információcsere valósul meg. A négyek összefogásában is igen fontos az, hogy az élelmiszer-biztonság előírásainak betartása teljes nyitottságot követel minden ország élelmiszer-termelőitől - vélekedett Rácz Endre, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője. Bánáti Diana miniszteri biztos, a Központi Élelmiszer-tudományi Intézet (KÉTI) főigazgatója szerint igen örvendetes, hogy az élelmiszer-biztonsági kérdések az informatikai bázisokat és hálozatokat működtetőknél is előkelő helyre kerültek. Fontosnak tartja, hogy az élelmiszer-ipari vállalatok ezektől a szervezetektől is minden segítséget megkapjanak.

Ezt erősítette meg a FAO és a WHO által nemrég szervezett páneurópai élelmiszer-biztonsági konferencia is, amelyen 48 európai ország, illetve megfigyelőként 18 nemzetközi szervezet képviselői is részt vettek. Michal Demes, a FAO Közép-kelet-európai Regionális Irodájának informatikai igazgatója kifejtette, hogy azért is támogatják a négyek közösen kialakított programját, mert ez az összefogás példaértékű, s már a most lezajlott szakértői tanácskozás szervezésének hírére nemcsak nyugaton, hanem a tőlünk keletebbre lévő országokban is felfigyeltek. Az utóbbiakban azért, mert mintaértékűnek tekinthetik.

Munkatársunktól

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.