BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lufthansa-Cisco: net a levegőben

A Boeing típusú gépek műholdas szolgáltatására építve - a Cisco Systems közreműködésével - a Lufthansa tengerentúli járatain megkezdi a nagysebességű internetes kapcsolat kiépítését. Európa második legnagyobb légitársasága november végén kezdi meg az internet-hozzáférés tesztelését egy Boeing-747-400-as óriásgépen, az utasok pedig elsőként 2003 januárjától tesztelhetik az új szolgáltatást. A Lufthansa - mint a Cisco Mobile Office (mobiliroda) programjának partnere - a tervek szerint 80 repülőgépen, az Európát Amerikával, illetve Ázsiával összekötő interkontinentális járatain, fogja bevezetni a szolgáltatást. A repülőgép és a Föld között műholdas összeköttetés biztosítja a szélessávú, letöltési irányban 5 Mbps, feltöltési irányban 750 kbps sebességű adatkapcsolatot. Az utasok az internetet számos földi szélessávú kapcsolat biztosította sebességnél gyorsabban érhetik el. A jellemzően 380 üléses Boeing-747-es repülőgép gyakorlatilag egy közepes méretű cégnek megfelelő számú hálózati kapcsolatot biztosít.

A Lufthansa tengerentúli járatainak utasai jelenleg a SkyPhone telefonos szolgáltatást vehetik igénybe, melynek révén az Airbus-A340-es és a Boeing-B747 típusú gépek fedélzetéről indíthatnak telefonhívásokat, a hívás díját pedig hitelkártyával egyenlíthetik ki.

A légitársaság várakozásai szerint a vezeték nélküli LAN válik a mobilfelhasználók preferált elérési formájává, ezenkívül nem elhanyagolandó szempont a jelenlegi vezetékes kapcsolatok felszámolásából származó súly- és üzemanyag-megtakarítás sem. A Lufthansa a szolgáltatást a mobiltelefonokéhoz hasonló percdíjakkal kívánja értékesíteni.

Munkatársunktól

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.