BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Google a keresők legkeresettebje

Az internetezők számára abszolút első helyen a Google keresőprogram áll, de népszerűsége már korántsem olyan meredeken ível fölfelé, mint korábban - fogalmazza meg felmérése eredményét a OneStat.com szakportál. Az összes ilyen célú letöltés körében a Google még növeli részarányát, de már lassuló ütemben. A jelenlegi részarány 53,2 százalék, az utóbbi két hónapban azonban a növekedés csak 2,13 százalékos volt, míg előzőleg 4,57. Mindazonáltal a világhálón már nyelvspecifikus formában is elérhető Google piaci pozíciója stabil, markánsan őrzi első helyét. A második legnagyobbnak mondott Yahoo! csak minden ötödik keresni vágyót tudja megnyerni.

A piacvezető keresőprogram ingyenes szolgáltatásával óriási forgalmat generál az interneten. Komoly információtartalmuk van tehát az olyan szoftvereknek, amelyek nyomon követik a keresőbe beírt kifejezéseket, így a felhasználók preferenciáit. Ez az információ számos technikai megoldás által hamar üzleti haszonná alakítható, ezt jelzi, hogy a webelemzők piaca hírügynökségi jelentések szerint 2000-ben 49 millió dollár volt. Ugyanezen források 2004-re 700 millió dollár feletti összforgalmat valószínűsítenek.

Az elektronikus kereskedelem bővülő piacán a fogyasztók kegyeiért versengő cégeknek létkérdés, hogy mindig naprakészek legyenek internetes felületük népszerűségéből. Ennek részeként arra kíváncsiak, hogy ki, milyen rendszerességgel, hány oldalt, milyen tartalmat, mennyi ideig látogatott, ehhez milyen technikai háttere van, és mekkora eséllyel keresi fel ismét az adott helyet. Az internetkorszak előrehaladtával egyre célirányosabb szoftverek jelennek meg, és egyre nő a tudásbázis, így a fenti kérdésekre adható válaszok is finomulnak, egyre komplexebb következtetések vonhatók le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.