BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztonságpolitika

Napjainkban már a régi motorosnak számító, a modern technikával sokszor hadilábon álló vállalatvezetők irányította cégek is mind nagyobb számban alkalmazzák az internet nyújtotta lehetőségeket a társaságok mindennapjaiban. A technika nyújtotta lehetőségek árnyoldalának, azaz a világháló használatához kapcsolódó biztonságtechnikai kérdéseknek azonban sok esetben még mindig nem szentelnek kellő figyelmet - derül ki egy a témát körüljáró felmérésből. A 227 érintett vállalkozás megkeresésével összeállított tanulmány elsősorban arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyiben változtatta meg 2001. szeptember 11-e az érintett cégek biztonságpolitikai attitűdjét. A felmérés egyértelműen rámutat arra, hogy jóllehet a cégek mind nagyobb százaléka ismeri el a világhálón keresztül érkező támadások fenyegető veszélyét, a megelőzés, azaz a hatékony védelmi rendszer kiépítése mind a mai napig a legtöbb helyen háttérbe szorul.

A megkérdezett vállalatvezetők 91 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az információvédelem minden korábbinál fontosabb feladattá vált a társaságok életében. Ennek ellenére minden harmadik cégvezető elismeri azt is, hogy a konkrét lépések megtételét egyelőre csak tervezgetik. A vállalatok 48 százaléka azt is elismeri, hogy a tavaly szeptemberi terrortámadásokat követően a biztonságpolitika szerepe még inkább megerősödött. A konkrét lépések elmaradását Faragó Péter informatikus elsősorban két okra vezeti vissza. Egyik oldalról a vezetők többsége - lévén a számítástechnikában csak felhasználói szinten jártas - nem tudja reálisan felmérni a lehetséges következményeket, és túlzottan bízik abban, hogy a támadás az ő cégét elkerüli majd. A másik oldalról a költségkeret meghatározásánál a cégek többsége meglehetősen szűkmarkúan bánik a számítógépes fejlesztésekkel, különösen azokkal, melyek nem hoznak látványos változást a mindennapos üzletmenetben. A felmérés tanúsága szerint ugyanakkor ez utóbbi tekintetében már láthatók a javulás jelei, a megkérdezett vállalatok 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt évben növekvő mértékben áldozott számítógépes hálózatainak védelmére.

Az összesített eredmény mindennek ellenére kiábrándító. Jóllehet minden negyedik vállalat elmondhatja magáról, hogy egy év alatt támadás érte számítógépes rendszerét, 17 százalékuk pedig 20-nál is többször esett ilyen akciók áldozatául, a felkészültség továbbra is jelentős kívánnivalókat hagy maga után. (LGA)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.