BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

DataGrid Piliscsabán

Az ELTE és a BME szervereinek és személyi számítógépeinek fürtözött felhasználásával elindult a magyar szuperszámítógép grid projekt, melynek célja, hogy az akadémiai és egyetemi közösség tagjai felhasználhassák egymás erőforrásait - jelentették be a közelmúltban Piliscsabán megrendezett 5. Európai DataGrid Projekt Konferencián, melyet az Európai Unió DataGrid-kezdeményezése és az MTA Sztaki szervezett az IBM és a Sun közreműködésével.

A grid (fürt) olyan internet-alapú számítógéphálózat, amely lehetővé teszi a csatlakozó számítógépek teljesítményének öszszeadását. A gridhálózatban a legkülönbözőbb, egymástól akár távol lévő eszközök, az asztali PC-ktől a szerverekig kapcsolhatók össze, s ezáltal a szuperszámítógépeket meghaladó teljesítmény érhető el. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már most használ egy a Sztaki személyi számítógépeire alapozott gridet rövid távú előrejelzései elkészítéséhez.

Fabrizio Gagliardi, az Európai Unió DataGrid projektjének vezetője elmondta, hogy az unió három év alatt összesen közel tízmilliárd euróval támogat különböző gridprojekteket, melyek biológiai, fizikai, csillagászati, földtani kutatásokat segítenek.

Andreas Kerstan, az IBM regionális menedzsere fehívta a figyelmet arra, hogy a szakma komoly lehetőséget lát a gridtechnológia üzleti felhasználásában. A bankoknak például havonta egyszer, a számlakivonatok elkészítésénél óriási számításigénye van; ez a kapacitás azonban a többi időszakban kihasználatlan, így felesleges a csúcsterhelésre méretezett mértékű informatikai beruházás. Ha az adott bank csatlakozik egy gridhálózathoz, az erőforrás-igényes feladatokat el tudja rajta végezni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.