BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Díjazott informatikai igazgatók

Turmezey László, az Unilever Magyarország Kft. informatikai vezetője, valamint Jenei Zoltán, a Matáv informatikai igazgatója nyerte el az idén "az év vezető informatikusa" díjat. Előbbi a hagyományos vállalatok, utóbbi az új gazdaság vállalati kategóriában kapta a szakmai elismerést.

Az informatikai piac szállítói oldalának legsikeresebb menedzserei évek óta az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által alapított "Az év informatikai menedzsere" díjat kapják. Az újabb díj, amelyet három informatikai kiadó szakmai lapja, a Business Online, a CW-Számítástechnika és az Infopen CIO Webmagazin alapított, a vevői oldalon dolgozó első számú informatikai vezetők munkáját kívánja elismerni. Jól jellemzi ennek a menedzserrétegnek a ma még kisebb hazai elismertségét, hogy az angol terminológiában "Chief Information Officier" (CIO) elnevezésnek tulajdonképpen még nincs is egyértelmű megfelelője, a "vezető informatikus"-tól a "főinformatikus"-on át az "informatikai igazgató"-ig számos elnevezés van használatban.

Turmezey László 1992 óta az Unilever Magyarország Kft. informatikai vezetője. Az anyavállalaton belüli nemzetközi elismertségét mutatja, hogy 1999 óta az Unilever horvátországi és szlové-niai leányvállalatának informatikai vezetője is, 1998-tól pedig három évig - a részleg megszűnéséig - a kelet-európai régió informatikai infrastruktúra vezetője volt. Az utóbbi évek sikeresen lezárt projektjei közül érdemes kiemelni a teljes körű SAP rendszer bevezetését Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában, az EDI rendszer bevezetését a vevőkkel, szállítókkal és disztribúciós partnerekkel való kapcsolattartás támogatására, vevői internetes portál és belső intranetportál kialakítását.

Jenei Zoltán 2000 óta tölti be a Matáv informatikai igazgatói posztját. A cég informatikai rendszerének operatív felügyelete mellett vezetésével sikeresen kialakítottak egy módszertant a vállalat informatikai stratégiájának tervezéséhez. Ez többéves fejlesztési ciklusok és évenként végrehajtott aktualizálások kombinációjával biztosítja, hogy az évi több milliárd forintos it-büdzsével rendelkező óriáscégnél az informatikai stratégia rugalmasan, költséghatékonyan és kontrolláltan támogassa a cég üzleti stratégiájának megvalósítását. Jenei Zoltán informatikai víziójában mindenekelőtt azt emeli ki, hogy a belső ügyfelek szemével kell nézni az informatikai tevékenységeket. Az informatikának kezdeményezni kell, fel kell mutatnia a lehetőségeket az üzleti területek számára, de az üzleti területnek kell meghatároznia a funkcionális rendszereket. Ugyancsak a belső ügyféli oldalnak kell eldöntenie, hogy milyen informatikai szolgáltatásokat milyen szinten kér, és arra mekkora összeget áldoz, mindezt SLA formájában rögzíteni kell.

Az infokommunikációs piacon működő Matáv esetében a belső informatikának szerepe van a külső szolgáltatások biztosításában is, mivel a meglévő tudást így még hatékonyabban ki lehet használni.

Fontosnak tartja a csapatmunkát, a döntési jogkörök ésszerű megosztását a vezető munkatársak között, valamint a külső vállalkozó által hatékonyabban végezhető tevékenységek kihelyezését. Ez utóbbi elv sikeres gyakorlati megvalósítására jó példa a régió egyik legnagyobb outsourcing projektje, melynek keretében kiszervezték az összes PC karbantartását, cseréjét, felhasználói támogatását, az irodai szerverek és bizonyos középkategóriás szerverek üzemeltetését, az ezen eszközöket menedzselő kb. 250 informatikai munkatárssal együtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.