BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi a kutyád mobilszáma?

A címben szereplő kérdés is csak Finnországban hangozhat el, ahol gyakorlatilag már mindenkinek van mobiltelefonja, és a mobilkommunikáció használatát az újszülött az anyatejjel együtt szívja magába.

A világ legnagyobb készülékgyártójának számító finn Nokia és a piacon szintén meghatározónak számító honfitárs Benefon együttese tehát ezen a piacon hozta létre újdonságát, amellyel az "ember legjobb barátját" is bevonják a vezeték nélküli távközlés világába: a jövőben így a vadászkutyák saját mobiltelefonnal és önálló hívószámmal rendelkezhetnek majd - adja hírül a Forbes magazin. Az elsősorban reklámcélú technikai különlegesség lényege, hogy a gyártók ötvözték a mobiltelefon és a műholdas helymeghatározó rendszerek (GPS) képességeit. A Pointer System nevű társaság eredetileg kirándulóknak és szállítóknak készített helymeghatározó berendezéseket, mostani terméke azonban a négylábúak hátára erősíthető, így a vadász kézi számítógépének képernyőjén mindvégig követni tudja, hogy merre jár hűséges kísérője. A mobilrendszer ráadásul kétirányú kommunikációt is enged, azaz a zsákmányt kereső-űző kutya vágtában is kaphat utasításokat gazdájától, sőt ha rátalált valami érdemlegesre, akkor azt néhány vakkantással jelezni is tudja. A jó vadász ebből pedig már tudja, hogy a kutya milyen helyzetbe keveredett, milyen állatot lelt.

A legfontosabb azonban mindenképpen a GPS. Gyakori eset ugyanis, hogy a hajsza hevében a vadász nyomát veszti kutyájának, így csak az eb szimatában bízhat, hogy visszatalál hozzá. Az élő térkép pedig itt öt méter pontossággal navigálni tudja a gazdit, aki a készülékről ráadásul más vadászok mozgását is le tudja olvasni.

A szkeptikusok a hír kapcsán minden bizonnyal megjegyzik majd, hogy a GSM-alapú kommunikációs rendszer vajon miképpen fog működni az erdők mélyén. Valóban, a legnagyobb felvevőpiacnak számító Egyesült Államokban az eltérő rendszerből adódó korrekció még várat magára, és hasonlóan megoldandó feladat a hálózat sikerességéhez a vadászmezők hézagmentes lefedése. Az ötletet azonban ezzel együtt jövőbe mutatónak, leleménydúsnak és reménykeltőnek tartják.

Az év végére a tavalyitól alig különböző eladási adatokat váró gyártók a növekedés megtorpanásától tehát nem kell hogy teljesen kedvüket veszítsék, a jelek szerint a piac ugyanis előbb vagy utóbb megtalálja a további fejlődés ösvényeit. A vadászkutya mobilkészletének mintájára ugyanis megszülethet a városi kutyák navigációs szettje is, amely a szomszéd macskák és postások után hajkurászó ebeket lesz képes egykettőre a vacsorához rendelni. Ezt követően pedig az egyenjogúsítás jegyében aligha várat majd magára hosszan a macskakövető rendszerek megszületése. Leleményből tehát nincs hiány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.