BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A netkorszak magánügyei

Mivel világszerte egyre kifinomultabb eszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy az interneten keresztül támadni lehessen a számítógépes rendszereket, ezek használatához egyre kisebb képzettség is elég. A számítógépes bűnözőkről, azaz a hackerekről kialakult általános kép elavult, ma már a gyakorlatban szinte programozói előképzettség nélkül is bárkiből lehet internetes kalóz - állítja Xavier Juredieu, az Internet Security Systems európai marketing- és értékesítési igazgatója. Egy felmérés szerint a világ szervezeteinek 89 százaléka ma már tűzfallal védi rendszereit, de az ezeket ért támadások 67 százaléka az interneten keresztül érkezik, és a tűzfal nem nyújt ellene védelmet. Becslések szerint a behatolások 68 százalékát a tűzfalak nem is regisztrálják.

Ebben a környezetben egyre nagyobb hangsúlyt kap a biztonság és ezzel összefüggésben a magánszféra sérthetetlenségének kérdése. A Unisys által rendezett konferencia résztvevői arra keresték a választ, hogy magánügyeket milyen mértékben kell feláldozni a biztonság oltárán.

A magánszféra és a biztonság általában ellentétes fogalmak - mondja Sztavrosz Zouridisz, a hollandiai Tilburg Egyetem professzora. Az általános felfogás szerint aki nagyobb biztonságra vágyik, bele kell törődnie személyes szférájának részbeni feláldozásába. Egy nemrég végzett hollandiai felmérés rávilágított, hogy a lakosság elfogadja, ha például a bűnüldözést a magánszférába való részleges beavatkozással segítik.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a lakosság kommunikációjának ellenőrzésére kifinomult eszközök állnak rendelkezésre. Az olyan hagyományos megoldások, mint a telefonok lehallgatása vagy a levelek felnyitása, az internetkorszakban új lehetőségekkel bővült. Számos európai országban például az internetszolgáltatóknak ma már törvény szerinti kötelezettségük, hogy a rajtuk keresztül folyó digitális kommunikációt rögzítsék. Igaz, az adatokhoz való hozzáférés erősen szabályozott, de teljesen új lehetőséget nyit az ilyen központok és a rendőrség összekapcsolása.

Az állandó megfigyelés alkalmazásának szükségességére a lakosságot különböző példákkal igyekeznek meggyőzni a kormányzatok. Egyértelműen bebizonyosodott például, hogy egy áruházi parkolóban az autótolvajok a vásárlóktól teljesen eltérő útvonalat járnak be. A mai technológia lehetővé teszi, hogy az autók mozgásának állandó figyelésével és az adatok folyamatos elemzésével a gyanúsan közlekedő járművekről a biztonsági őröket a rendszer automatikusan értesítse.

Zouridisz szerint a virtuális világban a biztonsági kérdések még korántsem rendezettek, az internetes környezetet még mindig misztikusnak tartja a többség. Annak ellenére, hogy a védettség fogalma nem különböző a megszokott és a virtuális világban, a behálózott környezetnek megvannak a sajátos jellemzői. A professzor szerint ma már egyértelműen látszik, hogy az interneten a bűnözői csoportok szervezése és mozgatása könnyebb, és kellő elővigyázatossággal jobban elrejthető. Ezenkívül a virtuális világ sebezhetősége más jellegű, ahogy azt az "I love you" és hasonló vírusok megmutatták, a szabotázsakciók szervezéséhez nem kell nemzetközi terroristacsoportokat létrehozni.

A szeptember 11-i események után világszerte nőtt a paranoia az internetes bűnözéssel kapcsolatban - mutatott rá Ray Stanton, a Unisys biztonságpolitikai igazgatója. A szakember szerint nem lehetett nem észrevenni, hogy a New York-i terrortámadás után számos biztonságtechnikai vállalkozás igyekezett minél előbb készpénzre váltani a közhangulatot. Hirtelen megszaporodott a tökéletes védelmet ígérők száma, és a piaci kereslet érezhetően nőtt. Egy angliai felmérés szerint biztonságtechnikai szempontból még az egyébként Európa élmezőnyébe tartozó brit vállalatok és hivatalok is meglehetősen roszszul állnak. Az adatok szerint csupán 27 százalékuk rendelkezik írásos biztonságpolitikával, és ezeknek csak a fele vizsgálja ezt felül évente. A cégek 34 százaléka még soha nem végzett kockázatelemzést az informatikai rendszerein, és 86 százalékuk nem ír elő semmilyen biztonsági követelményt a beszerzett új eszközökre vonatkozóan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.