BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szuperkészülék még várat magára

Az "ember legfőbb segítőtársaivá" felnövő digitális kéziberendezések száma, típusa, fajtája szinte végtelen. Kézenfekvő tehát a kérdés, hogy mikor lesz elérhető az alapfunkciókat egyetlen praktikus és esztétikus testbe integráló szuperkészülék. Mikor jön el az az idő, amikor a digitális korban magát tökéletesen felvértezett embernek nem kell zsebeit mobiltelefonnal, digitális fényképezőgéppel, kéziszámítógéppel (PDA) és hordozható zenelejátszóval kitömnie, hanem egyetlen készüléke képes lesz mindezen képességeket teljes egészében felvonultatni. Az igény nyilvánvaló, és már számos ígéretes részmegoldás is született.

Gondoljunk csak a Siemens SL 42-es készülékére, amely telefonba épített mp3-lejátszót és -felvevőt ígér. A multimédia-kártya névleges kapacitása 16 megabyte, amelynek azonban mintegy felét elfoglalják a gyártó által telepített információk. A kártya ugyan cserélhető, amelyre a két funkció kiteljesítéséhez igencsak szükség is van, ugyanis az alapcsomagban lévő 16 megabyte-os egység mindössze 17 perc CD-minőségű (128 kbit/sec) vagy 22 perc FM-rádióminőségű (96 kbit/sec) hangfelvételnek ad helyet.

Figyelemfelkeltő fúziója a digitális fényképezőgépnek és a mobiltelefonnak a Nokia 7650-es modellje. A telefonfunkció azonban némi csorbát szenved a megnövekedett méret által, az igen alacsony felbontás révén pedig a fényképezőgép sem nevezhető teljes értékűnek. A készülékben öszszesen 3,6 megabyte dinamikus memória van, amin a képeknek osztozniuk kell a telefonkönyv, a naptár, az üzenetek és a Java-alkalmazások tárhelyigényével. A jpg-fájlként mentett VGA-kép felbontása 640x480-as. Ezzel együtt azonban - akár a SonyEricsson T68i-nél - a két funkció összebékítése sikerült, és egy játékos, újszerű találmány jelent meg.

Legmesszebbre tán a kéziszámítógépek jutottak. A Compaq név alatt megjelent, ma már a HP érdekeltségébe tartozó Ipaqek mp3-as hangrögzítőként, lejátszóként és "mobilkabát" feladásával telefonként, vagy digitális fényképezőként is működhetnek. A teljeskörűségnek azonban a csatlakoztatható egységek kizárólagossága jelent gátat. A telefonos kiegészítő inkább csak az adatátvitelt segítheti, bár a mikrofon és a hangszóró lévén a hangátvitel is lehetséges. A digitális képrögzítés eleme azonban ugyanarra a helyre és csatlakozófelületre kerül, mint a telefon vagy a memóriabővítés, így a kölcsönös előnyök elmaradnak. A gép jelenleg 64 megabyte-os háttérkapacitással érhető el, amin azonban minden egyéb funkcióval kell osztozniuk a hang-, illeve képfájloknak.

Újabb kétféle párosításnak számít a Casio Exilim EX-S1 sorozata: a hitelkártya-méretű és valamivel több mint egy centi vastagságú digitális fényképezőgép memóriája akár 128 megabyte-osra is bővíthető az SD-kártyás rendszerben. Az 1600x1200 képnagyság által - amely papírképként is fényképminőségben is megjeleníthető - még egy többnapos élménybeszámoló képei mellett is helyet kaphat több CD-lemeznyi hanganyag.

Az áttörést hozó, s mind a négy alapfunkciót egyetlen ergonomikus testbe építő "mp3-digi-PC-fon" mesternégyes premierjének dicsősége azonban még továbbra is kiadó. A pályázók egyaránt érkezhetnek a mobiltávközlés és a számítástechnika világából, de koránt sincs kizárva az ügy érdekében létrehozott stratégiai szövetség, vagy egy szoftveróriás újabb hardverpiaci fellépésének integrálóereje... Technikailag minden bizonnyal már működhetne a négy funkciót teljeskörűen integráló készülék, hiszen egymás mellé helyezve egy PDA-telefon és egy mp3-lejátszós digitális fényképezőgép már egészen piacképes méretű terméknek tűnne. Hogy ezzel mégsem állt elő senki, annak talán három oka lehet: a technikai normák különbözősége, az erőforrások kapacitásának szűkössége, illetve a gyártók piaci érdekei.

Az egyes funkciókat különböző gyártók fejlesztik, ők ráadásul részben az iparjogvédelem, részben pedig a saját fejlesztéseik támogatása végett még azonos funkcióra szánt rivális termékek esetén is eltérő szabványokat hoztak létre. Elég, ha csak a memóriatároláshoz használt kártyákban meglévő különbségekre és a kompatibilitás hiányára gondolunk. Szintén komoly eltérést mutatnak a mobiltelefonoknál és kéziszámítógépeknél használatos operációs rendszerek. Az Ipaqnél alkalmazott WinCE, illetve a Palmok saját operációs rendszere szintén egymástól eltérő két irányt jelöl.

Technológiai oldalról jelentkező újabb gát lehet az akkumulátorok kapacitásának felső határa. Egy mobiltelefon vagy egy mp3-lejátszó ma már napokig üzemképes töltés nélkül, egy digitális fényképezőgépnek azonban már csak egy-két mozgalmas napra futja az energiájából. Hasonlóan napi töltést igényelnek a kéziszámítógépek is. Ha tehát a négy funkció egyszerre terhelné az akkumulátort, akkor könnyen meglehet, hogy már az esti órákra kikapcsolna a készülék. Nem véletlen tehát, hogy a miniatürizálás korszakában a kutatás egyik legfőbb iránya az akkumulátorok szívósságának növelése.

A fejlesztés és a piaci premier azonban általában egymástól független utat jár be. A cégek érdekstruktúrájában az első helyen ugyanis a profitmaximalizálás áll, így logikusnak tűnik, hogy új termékkel csak akkor rukkoljanak elő, ha a régi már nem fogy megfelelő mennyiségben. Ezt akár a piac telítettsége, akár pedig a konkurencia termékeinek növekvő vonzereje, folyamatos újítása is kiválthatja. Alapvető érdek azonban, hogy minden berendezés a lehető leghosszabban élvezze a "csúcstermék" rangját. Kifejlesztésének óriási költségigénye csak így biztosíthatja a maximális megtérülést. Csupán a szenzációérték miatt nem mondanak le tehát a márkák az előző termék sikerének folytatásáról. A piacra lépést alapvetően marketingszempontok, a konkurenciával szembeni pozíció javítása vezérli. Ha tehát a szuperkészülék terve már ott lapul is több nagy gyártó fiókjában, előbb megvárják, hogy a négy nagy funkció fontosabb és hasznosíthatóbb párosításai "lefussanak", és csak ha majd más újat nem tudnak már mutatni, akkor húzzák elő a teljesen integrált modellt. Ez esetben is persze fontos lesz az ütemezés, hogy a csúcsmodellt majd egy még annál is vonzóbb és jobb követhesse.

A nagy kérdés addig azonban az, hogy a vevői igények is a személyhez kötődő digitális cikkek integrálódása felé mutatnak-e majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.