BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MMS hajtja a mobilpiacot

Közel 1,2 millió mobiltelefont és noteszgépet értékesítettek a gyártók 2002 harmadik negyedében az európai, közel-keleti és afrikai régióban. A Canalys Research most napvilágot látott felmérése és piacértékelése szerint az eredmény arra utal, hogy négy negyedéves visszaesés után megindult a növekedés. A mobiltelefon-készülékek piacának mérete éves összehasonlításban több mint kétszeresére emelkedett, ami az értékelők szerint nagyrészt a Nokia 7650-es, kamerával ellátott készülékének köszönhető. A további kisméretű maroktelefonok eladása szerényebb mértékben, 23 százalékkal nőtt.

Az intelligens mobilkészülékekben a telepített operációs rendszerek közül a Symbian aránya 57 százalékra emelkedett. A Canalys szerint ebben nagy szerepet játszott, hogy a népszerű Nokia 7650-es is ezt használja. A Symbian piaci részesedésének megugrása egyszer már érzékelhető volt, amikor a finn telefongyártó bemutatta a 9210-es kommunikátor készülékét. A kedvelt telefonokkal együtt az operációs rendszerek térnyerése nem meglepő, a piackutató szerint azonban figyelemre méltó, hogy a Symbian erősödése most már tartósnak mondható. A 7650-es kedvező fogadtatását nagymértékben elősegítette a Nokia nagyszabású bevezető kampánya és a szolgáltatók készülékár-támogatása. Mivel számos európai mobiltelefon-szolgáltató még nem nyújtja az MMS képküldő szolgáltatást, az erre a piacra belépő újabb szolgáltatók kampányaikkal várhatóan még a negyedik negyedévben is segíteni fogják a fejlődést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.