BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dagadó vírushullám

Új, e-mailen keresztül terjedő vírus jelent meg az elmúlt hetekben az interneten. A vírusirtó cégek által az utóbbi hónapok legveszélyesebb kártevőjének tartott Bugbear első lépésként megpróbálja leállítani a megfertőzött számítógépen futó antivírus-alkalmazásokat és -tűzfalakat, ezzel az adott rendszert védtelenné téve interneten keresztüli illetéktelen behatolásokkal szemben. A számítógépes biztonsági vállalatok adatbázisai szerint a Bugbear szintén képes a megtámadott gép billentyűleütéseit naplózni, így jelszavakat is ellophat. Érdekesség, hogy a megosztott hálózati erőforrásokat is kihasználó vírus hibája folytán előfordulhat, hogy a hálózati printerek működését megzavarja, így például a nyomtatók a legváratlanabb pillanatban is elindulhatnak. A kártevőt hordozó e-mail tárgysorában változó szöveg található.

A Bugbear jelenlétéről a legtöbb jelentés az Egyesült Államokból és a brit szigetekről érkezett, összességében eddig több mint száz országban bukkant fel. Az első beszámolók szerint a vírus Malajziából eredeztethető, időközben az ázsiai ország egy kormányszerve cáfolta e feltételezést - olvasható az Origón.

A vírus Magyarországon az átlagos nagyságrendben terjedő kártevőknél erőteljesebb mértékben bukkant fel. Szakemberek nemcsak a vírusdefiníciós fájlok frissítését, de a ma már szinte valamennyi biztonsági vállalat honlapjáról ingyen letölthető egyedi eltávolítóprogramok és a Microsoft Outlook javításának alkalmazását javasolják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.