BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ERP az ellátási láncban

Magyarországon is dinamikusan nő azon projektek száma, amelyben a cégek igénylik a vállalaton belül alkalmazott integrált ügyviteli rendszerek (ERP) kiterjesztését a beszállítói partnerekre. Az ERP-rendszerek jelenleg a nagyméretű vállalkozások között a legelterjedtebbek, mert ez a vállalatméret volt képes a kezdetben nagy telepítési és fenntartási költségekkel járó ügyviteli alkalmazásokat hatékonyan alkalmazni úgy, hogy az ezekkel kapcsolatos ráfordítások megtérüljenek.

A vállalati ügyviteli rendszerek fejlesztői - a nagyvállalati piac hamar bekövetkezett telítődése miatt is - sorra dolgozták ki a kis és közepes méretű társaságok számára a beszerzési-alkalmazási költségek tekintetében is megfelelő szoftvereket. Az alkalmazások fejlődésével az ERP kiterjeszthetővé vált egy cég keretein túl egy vállalatcsoportra és az ellátási lánc szereplőire is.

Egy cégcsoporton belüli együttműködés megvalósítható az egyes vállalatok által használt alkalmazások összehangolásával még olyan esetekben is, amikor az alkalmazások nem egy szállítótól származnak. Ebben az esetben az egyes ERP-rendszerek beszerzését és működését is össze kell hangolni a vállalatok között, így ez a megoldás leginkább egy holdingrendszerben, tehát tulajdonosi érdekeltséggel összekapcsolt társaságok esetében alkalmazható.

Az ERP-rendszerek ma már olyan partnerekre is kiterjeszthetőek, amelyeknek nincs feltétlenül saját ERP-alkalmazásuk. Ezzel a partneri, a vásárlói és a beszállítói kör is bevonható egy vállalat termelésszervezésébe, logisztikai rendszerébe.

Az ellátási láncon belüli valódi együttműködés többet jelent a hagyományos e-business funkcióknál azáltal, hogy az együttműködő vállalatok termelési és szállítási ütemezéseiket hatékonyabban tudják egymáshoz igazítani, így az ellátási láncban szereplő valamennyi cég számára átláthatóvá válnak a kapcsolatok. A gyárak azonnal tudomást szereznek arról, hogy milyen termék fogy, és a termelési terveket annak megfelelően lehet módosítani. Ezáltal növekszik a gyárak kapacitásának kihasználtsága, hiszen a vásárlások alapján hamarabb meg tudják határozni, hogy milyen alkatrészekre lesz szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.