BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félvezetőgyártás EMS-ben

Az alvállalkozói-beszállítói forma terjedése a minőségi csúcskövetelményeket támasztó félvezetőgyártást is elérte. A szerződéses partneri formák itt olyan sajátosságot mutatnak, hogy immár kutatási-fejlesztési funkciók is kikerülnek az alvállalkozókhoz - derül ki a Frost & Sullivan elemzéséből. A félvezetőipar költségszerkezetében mindig is jelentős tételt alkottak a feldarabolt lapkák kiszerelésének és tesztelésének ráfordításai, amelyek a levilágítási és maratási műveletek (a litográfia) után merültek fel. Az ágazat teljes kibocsátása 2001-ben 145 milliárd dollár volt, amiből a kiszerelés és tesztelés 35 milliárddal részesedett. Ez utóbbi hányadból mintegy 12 milliárdnyit képviselt az alvállalkozói vagy szerződéses gyártási forma, az arány folyamatosan emelkedik. Az irányzat mögött az áll, hogy a multinacionális vállalatok is felismerték az adott együttműködési formában rejlő, jelentős költségcsökkentési potenciált, amelyet elfogadható minőségi színvonal mellett lehet realizálni. Nagy volumenű munkafolyamatok kihelyezése már a kilencvenes években felgyorsult, ami oda vezetett, hogy a multinacionális cégek gyárakat adtak el alvállalkozóknak, a technológiával együtt gyakran jól képzett mérnökök is az új tulajdonos által működtetett üzemegységhez kerültek.

A szakosodás eredményeként az eredeti berendezésgyártók (OEM - Original Equipment Manufacturers) mellett önálló üzletágként jelentek meg az elektronikai gyártási szolgáltatások (EMS - Electronic Manufacturing Services). Ez utóbbiak terjedésének nagy lökést adott, hogy Délkelet-Ázsiában bőven állt rendelkezésre olcsó és kitartó munkaerő. A térségbe kihelyezett termelőkapacitások gyakran egy-egy üzem nélküli, amerikai félvezetőgyárnak immár a teljes ipari hátterét adják. A tapasztalatok szerint a legszigorúbb minőségi normáknak is képesek megfelelni.

Amint az OEM és az EMS profilok közötti kapcsolatok egyre érettebb fázisba kerülnek, a szerződéses gyártók egyre több kutatói-laboratóriumi funkciót is átvettek. Ezek a gyártásfejlesztési, kísérleti műveletek az eredeti gyártó számára minimális költségtöbblettel járnak, mert az alvállalkozót a megrendelt sorozatok növelésével is kompenzálni tudja. A folyamatok paramétereit a legkorszerűbb matematikai-statisztikai módszerek alkalmazásával javítják, ebben az egymással versenyző, szerződéses partnerek a megrendelt sorozatok nagyságával ösztönözhetők. A minőség javításának egyik fő irányát képviseli a kiszerelési műveletek tőkéletesítése, ami különös jelentőségre tesz szert azáltal, hogy a hagyományos félvezetők mellett új termékek is felbukkanak az adott együttműködési formában. Egyre több olyan alkatrész és részegység készül, amelyeket mikro-elektromechanikai és mikro-optoelektromechnikai rendszerekbe (MEMs, MOEMS eszközökbe) építenek be. Ez utóbbiak megjelenésével az eredeti gyártók és a szerződéses alvállalkozók rendszere odáig fejlődött, hogy a beszállítók már a terméktervezés folyamatában is részt vesznek. A változás nyomán a szerződéses gyártók tevékenysége olyan műveleteket ölel majd fel, mint a tervezés, a szeletek feldolgozása, a lapkák kiszerelése, végellenőrzése és a végső csomagolás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.