BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Generációváltás a Nokiánál

A finn Nokia bemutatta a világ első harmadik generációs mobiltelefon-készülékét. A 6650-es modellszámon futó, a gyártó megszokott formatervezési stratégiáját követő telefon piaci megjelenésének menetrendje már jól jelzi, hogy a mai, GSM-rendszerek és a multimédiás UMTS-hálózatok között inkább kevésbé látványos átmenetre, mintsem éles váltásra lehet számítani. A készülék az UMTS mellett a 900 és 1800 megahertzes GSM-hálózatokon is működik, multimédiás - hang, kép és mozgóképfelvevő, -küldő és -fogadó - szolgáltatásait a ma már elterjedt, GPRS-rendszerű hálózati környezetben is nyújtani képes.

A 6650-es várhatóan 2003-ban jelenik meg a kereskedelmi forgalomban. A pontosabb dátumot Anssi Vanjoki, a Nokia Mobile Phones alelnöke nem árulta el, mint ahogy a készülék várható árára is csak a rendkívül tág, 250-750 euró közötti sávot jelölte meg. A végső árfekvés kialakításánál szerepet kapnak a szolgáltatócégek is, hiszen a megszokott módon a költségek egy részét az előfizetői hűségért cserébe átvállalják, az e nélkül számított ár azonban szakértők szerint 700-800 euró között várható. A piaci visszhangok az érték mögött rendkívül agresszív árazási politikát valószínűsítenek, ami meg fogja nehezíteni a versenytársak dolgát. A telefon piacra dobásának üzleti modellje arra épül, hogy jövőre már minden olyan előfizetőnek kínálni tudják, aki egy GPRS-szolgáltatóval áll szerződésben. Később, az UMTS megjelenésével a használó az akkor már megszokott szolgáltatásokat automatikusan a harmadik generációs környezetben is igénybe veheti, a telefonba épített automatikának köszönhetően a gyakorlatban észre sem veszi, hogy éppen melyik rendszert használja.

A Helsinkiben tartott bemutatón ennek megfelelően a Sonera - vagyis a vezető finn távközlési cég - GPRS-rendszerét használták. A társaság öt nagyobb finnországi városban tesztüzemmódban már működteti a harmadik generációs hálózatot, élesben azonban még a mostani rendszerhez kapcsolódik a 6650-es. Harri Koponen, a Sonera vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az UMTS bevezetésével a multimédiás szolgáltatások fajtái alapvetően nem változnak, a különbséget a minőség javulásában és a nagyobb bőségben lehet majd észrevenni. A társaság a tervek szerint 2003-ban indítja el Finnországban a kereskedelmi UMTS-szolgáltatást, a hálózat tömeges használatára azonban csak 2004-2005-től kezdve számít. Koponen elzárkózott annak a kérdésnek a megválaszolásától, hogy a harmadik generációs szolgáltatási engedélyekbe ölt óriási összegek megtérülését mikorra várja. Mint ismert, Finnországban és még néhány európai államban a licencekért nem kértek pénzt a kormányzatok, ugyanakkor számos országban csillagászati összegek kifizetésére kényszerültek a távközlési cégek. Szakértők szerint az európai UMTS-tendereken öszszesen elköltött mintegy 100 milliárd euró nagyban hozzájárult az ágazat válságának elmélyüléséhez. Többek között a Sonera is bevásárolt a kontinensen, nagy öszszegű befektetéseit azonban nemrég nullára kellett leírnia könyveiben, miközben a szolgáltatás még el sem indult.

Vanjoki szerint a 6650-es első vásárlói a technológia iránt elkötelezett üzleti felhasználók közül kerülhetnek ki. Bár a készülék - azon kívül, hogy egyesíti magában az összes, eddig fejlesztett és bemutatott szolgáltatást - az UMTS alkalmassága mellett sok újdonságot nem hoz, az alelnök szerint azért lehet vonzó, mert például hordozható számítógéphez csatlakoztatva egyszerre lehet vele telefonálni és adatforgalmat bonyolítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.