BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem szabad a .eu-vásár!

Bár régóta megvan a .eu domainnevek bejegyzése iránti igény, jelenleg még sem a regisztráció idejéről, sem pedig annak pontos feltételeiről nem született döntés az Európai Unióban.

Ennélfogva az a szolgáltató, aki regisztrációt fogad már el ilyen kiterjesztésekre, félrevezeti ügyfeleit - olvasható a Europemedia.net közleményében. Az ügyben illetékes Európai Bizottság és Európai Parlament az internetes megjelenés feltételeinek alakításában befolyásos amerikai szervekkel régóta vitázik a kiterjesztés bevezetésének jogosságáról. Azok ugyanis a .org, illetve a .int kiterjesztést javasolták számára, hiszen az unió gyakorlatilag egy országokat összefogó szervezet. A nemzetközi politikában önálló jogi entitásként működő európai szervezet azonban arra hívja föl a figyelmet, hogy működése nemcsak összefog, hanem új tartalmat is teremt. Mivel az állami jogkörök és a szuverenitás egy része valóban az unió szerveihez kerül át, a regisztrációs hatóságok engedtek az érvelésnek. Az unió honlapja így várhatóan lecserélheti a jelenlegi www.europa.eu.int címet.

A döntés azonban csak elvi szintű, a gyakorlat kidolgozása további hónapokat vagy akár egy évet is igénybe vehet - említi a kérdésben szakértőként működő Internetters webhosting cég igazgatója, Ken Sorrie. A .eu kiterjesztés, illetve az ahhoz kapcsolódó domainnevek megszerzésének ugyanis olyan rendszerét kell kidolgozni, ami elejét veszi az államközi vitáknak, az egyes címek spekulatív lefoglalásának, a visszaéléseknek. A jelenleg a kiterjesztést jogtalanul hirdetőkkel szemben pedig jogi lépések készülnek.(VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.