BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tetra(pol): új lobbi

A kormányváltás után új alapokra helyezett készenléti rádiókommunikációs rendszer kiépítési terveiben ismét nyitottá vált a verseny. A rendőrség, tűzoltóság, vám- és pénzügyőrség, a katasztrófavédelem és hasonló szervezetek megbízható, lehallgathatatlan és modern szolgáltatásokra képes mobiltelefonos rendszerét Európában alapvetően két technológia uralja: a Tetra és a Tetrapol. Míg az előző kabinet egyértelműen az első megoldás és annak készülékgyártói mellett tette le voksát, az új kormányzat a kiszivárgott hírek szerint a technológiaválasztás alapjaitól kezdve gondolná újra a terveket.

A Tetrapol felhasználóinak legutóbbi berlini konferenciáján az elnök kifejezetten hangsúlyozottan üdvözölte a népes számú magyar küldöttséget. Hubert Azemard, a Tetrapol Forum elnöke sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az európai unióban elfogadott álláspont szerint egyenesen a verseny korlátozásának számít, ha egy kormány nem többfajta technológiában gondolkodik.

A Tetra és a Tetrapol közötti vitában az érvek és ellenérvek sokaságát hangsúlyozzák az érdekelt felek. A Tetrapolnak leginkább felrótt hiányosság, miszerint az

európai szabványügyi testület (ETSI) nem fogadta el, Azemard szerint nem sokat nyom a latban. A Franciaországban a rendőrség és a csendőrség számára kifejlesztett rendszert ugyanis az EU illetékes rendőrségi szervezetei egyenrangúnak fogadják el. A kiépítés és üzemeltetés költségeiben szintén dúl a számháború.

Az eltérő technológia eltérő beruházási stratégiát igényel. Azemard elmondta, Franciaországban a teljes, országos hálózat felépítése 500 millió euróba került, míg az Egyesült Királyságban feleakkora területi lefedettséghez 1,7 milliárd euróra volt szükség, igaz, utóbbi összeg már a 15 évre előre tervezett működtetés költségeit is takarja. A készenléti hálózatfajták átjárhatóságán a szakemberek már dolgoznak, a gyakorlati együttműködésre azonban még várni kell.

A Tetrapolban érdekelt cégek nem titkolják, hogy a magyarországi tendereztetés várható újraindulásával lobbitevékenységüket is újrakezdik. Az EADS Telecom, mint a Tetrapol-rendszerek legfontosabb kiépítője, elsősorban a kockázati tényezők hangsúlyozásával szeretné meggyőzni a budapesti döntéshozókat - mondja Frédéric Lelasseux kelet-európai igazgató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.