BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Virtuális küzdelmek

A héten a dél-koreai Expo Science Parkban kerül sor a világ egyik legnagyobb tömeget vonzó számítógépesjáték-versenye, a World Cyber Games idei döntőjére. Magyarországot az október eleji Samsung EarthQuake V kilenc győztese képviseli a távol-keleti országban tartott rendezvényen.

A számítógépes hálózatoknak köszönhetően a felhasználók a különböző játékokban (Counter-Strike 5v5, Quake III Arena 1v1, Unreal Tournament 1v1, Age of Empires: The Conquerors 1v1, Starcraft: BroodWar 1v1) már nem a géppel, hanem egymással csatáznak.

Az idei verseny összdíjazása a tervek szerint eléri a 350 ezer dollárt. A verseny maga egy hatalmas show. A szervezők a verseny idejére kibérelnek egy komplett bevásárlóközpontot, és mindent megtesznek, hogy az adott héten egész Korea az eseményre figyeljen. Bár az igazat megvallva nincsen nehéz dolguk, mert a sportág Koreában óriási népszerűségnek örvend. Telek Zoltán, aki a hazai verseny, a Samsung EarthQuake szervezője, elmondta, hogy egy-egy koreai profi kiberversenyző népszerűsége körülbelül akkora, mint idehaza Kovács Istváné volt profiboksz-pályafutásának csúcsán. Koreában 300-400 hivatásos versenyző van, akik csak és kizárólag abból élnek, hogy kibersportversenyeken indulnak. A versenyzők nemcsak a versenyek 100-300 ezer dolláros pénzdíjaiból élnek, hanem nagyon komoly bevételekre tesznek szert az egyéni szponzoroktól is annak fejében, hogy pólójukra helyezik egy nagy szoftver-, hardver- vagy éppen videokártyacég emblémáját. A legjobb koreai versenyzők éves szponzorációs bevételei meghaladják a 100 ezer dollárt.

Itthon még mások a nagyságrendek. Október elején 520 versenyző részvételével megrendezett Samsung-EarthQuake versenyen nem volt pénzdíj. A győztesek jutalma, hogy a Samsung költségére a kilenc kategóriagyőztes kiutazott a koreai világdöntőre. Az Egyesült Államokban és Dél-Koreában az elmúlt években milliók játékává, sportjává, szenvedélyévé vált a kibersport. A Samsung-csoport a nagyszabású rendezvény megszervezésére és lebonyolítására saját céget alapított. Az International Cyber Corporationben a cégnek jelenleg is 50 százalék fölötti a tulajdonrésze.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.