BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassú felfutást jósolnak a tábla PC-nek

A nagy beharangozó kampány és reklámozás ellenére nem valószínű, hogy a tábla PC iránt nagy kezdeti kereslet jelentkezik - véli a Gartner Dataquest piackutató. Az előrejelzés szerint 2003-ban öszszesen 425 ezer ilyen személyi számítógépet adhatnak el világszerte, ami az összes noteszgép 1,2 százalékát fogja képviselni. A kutatók úgy vélik, hogy a tábla PC a rajta futtatható programok hiánya, a kezdeti formatervezési kísérletezgetések és a magas ár miatt kevésbé lesz népszerű a felhasználók körében. Leginkább ott van esélye az új terméknek teret hódítani, ahol már ma is hasonló rendszerben működő digitális táblákat használnak.

Az első tábla PC-vásárlók minden bizonnyal nagyobb cégek és az új technológia iránt érdeklődő magánfelhasználók közül kerülnek majd ki. Ennek alapján a piaci bevezetés után hirtelen felfutás, utána viszont a kereslet mérséklődése várható. Az előrejelzés szerint a technológia iránt érdeklődő nagyfelhasználók is 6-9 hónapos tesztidőszakra fognak kevesebb számú gépet vásárolni, mielőtt a tömeges megrendelést leadnák.

Jövőre az eddigi bejelentések szerint több mint 20 személyiszámítógép-gyártó jelenik meg saját tábla PC-jével a piacon. Ezek az elektronikus palatáblák teljesen újfajta adattípust vezetnek be, mivel a digitális tollal készített kézírásokat ismerik fel. A Gartner szerint ezért a tábla PC elsősorban szoftverfejlődési szempontból számít úttörő terméknek, mely a Microsoft Windows operációs rendszer újabb térhódítását tükrözi. A nehéz indulás után a piackutató az elterjedési ütem gyorsulására számít. A Gartner úgy véli, hogy 2007-re a noteszgépeknek már legalább 35 százaléka valamilyen hasonló technológiát fog alkalmazni.

A tábla PC-t november elején Bill Gates mutatta be, aki szerint a régóta várt termék új fejezetet fog nyitni a személyi számítástechnika történetében. A nagyszabású rendezvényen a Microsoft mellett felsorakoztak a tábla PC mellett elkötelezett hardver-, szoftver- és mikroprocesszor-gyártó cégek, valamint azok az ügyfelek és partnerek, akik elsőként alkalmazzák a berendezést.

A bemutatón többek között az Acer, a Fujitsu PC Corp., a HP, a Motion Computing, az NEC, a Tatung, a Toshiba America Information Systems, valamint a Viewsonic mutatta be piacra szánt fejlesztéseit, melyek között éppúgy megtalálhatók voltak a billentyűzettel ellátott és az a nélküli hardverek. A fenti gyártók mellett a Matsushita Electric is bejelentette, hogy a Panasonic márkanév alatt hamarosan piacra dobja saját gyártmányú tábla PC-jét.

A Microsoft a tábla PC-re készített számos alkalmazást is bemutatott, hangsúlyozva a termék használhatóságát. Az Office XP irodai programcsomag kibővített változata például lehetővé teszi a kézírással szerkeszthető dokumentumok létrehozását. A tábla PC-re emellett más cégek is fejlesztenek már alkalmazásokat. A legnevesebb gyártók közt megtalálható a Corel, az SAP, az Adobe, a Groove Networks, a ScanSoft és a Siebel Systems.

Az új eszköz piacképessé tétele több mint egy évtizedet vett igénybe, maga a Microsoft eddig 400 millió dollárt fektetett az ezzel kapcsolatos fejlesztésekbe. A tábla PC első változatainak ára 1700-2400 dollár közé várható,

vagyis a drágább noteszgépek ársávjába sorolhatók.

A termék a bemutatót követő hetekben Magyarországon is kapható lesz, ma még nem ismert áron, és egyelőre az eredeti angol változatban, magyarítására még nincsenek konkrét tervek - jelentette be a közelmúltban Vityi Péter, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A HP a magyar piacon a negyedik negyedév elején jelenik meg a tábla PC-vel, kiteljesítve ezzel PC-termékportfólióját. Az Egyesült Államokban és a Nyugat-Európában most bemutatott modellt év végétől kezdik árulni a legnagyobb kiskereskedelmi hálózatok Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.