BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megújul a KFKI

Nagyszabású átalakulással válaszol az informatikai piac közelmúltbeli kedvezőtlen fejleményeire a KFKI. A magyar tulajdonú informatikai vállalkozások körében a legnagyobb árbevételű csoport vezetése a lépéstől átláthatóbb, hatékonyabb működést vár. Az átalakítás elsődlegesen nem a létszámleépítésről szól - hangzott el a társaság átszervezését beharangozó tájékoztatón.

"Korszakváltással felérő átszervezést hajt végre jövő év márciusáig a KFKI-csoport" - jelentette be Szőnyi László, a holding igazgatósági tagja. A 90-es évek fordulóján létrejött informatikai (it) nagyvállalkozás mára túlságosan heterogén, egy-egy üzleti területen több egymással is versengő társaságból áll. A jelenlegi felépítéssel nehézkesebben tud válaszolni az utóbbi években kedvezőtlen tendenciákat felmutató informatikai piac kihívásaira - tette hozzá. A tapasztalatok szerint a recesszió hosszabb ideig sújtja az ágazatot, mert az egyéb területeken működő vállalkozások a talpra állást követően nem az elsők között kívánnak informatikai beruházásokat végrehajtani.

A KFKI vezetői a hatékonyabb működés egyik legszükségesebb elemének az üzletágankénti döntéshozatal megvalósítását tartják. Ennek érdekében cégösszevonásokra, -szétválasztásokra lesz szükség. Az átszervezés első fázisaként megalakul az IQSys Rt., a hazai informatikai piac meghatározó, több mint nyolcmilliárd forint bevételi tervvel induló szoftveralkalmazás-fejlesztő és -integráló cége, a Classys Kft., az Isys Kft. az IQSoft Rt. és az Icon Rt. ebben érintett tevékenységének összevonásával. Vezetője az IQSoft Rt.-t jelenleg irányító Verseghi Nagy Miklós lesz. Az Icon Rt. másik részlege révén a jövőben is megőrzi önállóságát a csoport informatikai infrastruktúra-építés és biztonság üzletágában. Idetartozik majd az LNX is, amely az év végéig részvénytársasággá alakul. Ez része a holding azon stratégiai lépéssorozatának, amellyel a leányvállalatoknál is kétszintűvé kívánja tenni a döntéshozatal mechanizmusát. Az elnök gyakorolja a stratégiai irányító feladatait, míg a vezérigazgató felel a mindennapi üzleti tevékenységért. Az átalakulás további lépcsőjében az infrastruktúra- és alkalmazásüzemeltetésre létrejön az Evolit Rt., amelybe az Ibis Rt.-t, az Evolit Kft.-t és az Isys rendszerintegrációs üzletágát vonják össze. Ennek várható induló bevétele eléri a kétmilliárd forintot. Vezetője Pénzes Jenő, az Evolit Kft. jelenlegi ügyvezetője lesz.

Az átszervezéssel összefüggő stratégiai célok között szerepel egyebek mellett a hozzáadott érték megkétszerezése 2006-ra. A cégvezetés sokat remél nyerni a piac azon irányú átalakulásából, amelynek során az informatikai rendszerekkel összefüggő tevékenységek ellátásával a vevő vállalkozások it-szolgáltatókat bíznak meg. A társaság részesedése a hazai informatikai szolgáltatások piacán jelenleg 6,7 százalék, ez 2006-ra elérheti a 8,5 százalékot.

A nagyszabású átalakítás költségei az előzetes tervek szerint elérik a százmillió forintot - válaszolta lapunk kérdésére Ludman Lajos, a holdingként funkcionáló KFKI Rt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy az átszervezés nagyobb létszámcsökkentést várhatóan nem von maga után a jelenleg 730 fős csoportnál, legfeljebb az adminisztrációs állományban. Az átalakulást ugyanis nem a szükségesnél nagyobb vállalati méret kényszerítette ki, hanem a növekedés fenntartása, a hozzáadott érték arányának emelése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.