BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párbeszédes bőrönd

Az elektromos eszközök vezeték nélküli kommunikációját megvalósító bluetooth technológia a vártnál lassabb terjedésének egy fő oka van: egyelőre nem sikerült bebizonyítani, hogy igazán hasznos, a közvélemény csak különcködésnek tartja - fogalmaz kritikájában a Forbes magazin. Ez a nagy garral beharangozott, rádióhullámon alapuló technológia egyelőre csak a mobilkészülékek és a kéziszámítógépek, valamint a hozzájuk kapcsolódó fülhallgató és mikrofonegységek kapcsolódási módjaként volt képes valódi előrelépést hozni. Itt ugyanis komoly többletértéke van annak, hogy nem kell az eszközöket az infrás átvitelnél megismert módon egymás felé fordítva használni, hanem néhány méteren belül szabad mozgás válik velük lehetővé. Ezen túlmenően azonban a szép reményű bluetooth technológia nem volt képes komolyabb visszhangot kiváltani a piacon, s így a kezdetben eltervezett két számjegyű növekedés is várat még magára. Jó hír azonban, hogy a gyártók nem adják föl, és folyton megújuló leleményességgel igyekeznek a fogyasztók számára demonstrálni a szóban forgó technológia előnyeit.

Legutóbb a Samsonite állt elő szokatlan, de kétségtelenül a jövőbe mutató koncepcióval: Hardlite 625-ös modelljét felszerelte ugyanis az új technológiával. Állítása szerint a termék így képes tárolni az utazási információkat, és ezzel segíti a kéziszámítógépét böngésző utazót. Tudja, mikor indul és érkezik a repülőgép, de jelzi a gazdinak, ha valaki illetéktelen kezd távolodni a táskával, sőt hasznos lehet az elveszett holmi tulajdonosának megtalálásánál, illetve azonosításánál. A Fortune azonban a hangzatos bemutatkozás után is józanságra int, s arra emlékezteti a potenciális vásárlókat, hogy jelenleg az említett területeken az analóg megoldások a hathatósabbak: jobb, ha a menetrend papírra van följegyezve, a bemutatott bőrönd mérete pedig lehetővé teszi, hogy azt mindenki magával vihesse a gép fedélzetére, ha pedig valaki elszalad az aktatáskával, azt a bluetooth aligha éri utol...

Az európai piacokon áprilisban debütáló újdonság tehát leginkább azoknak a termékeknek a sorát gyarapítja majd, amelyek fenntartják a technológiával kapcsolatos sznobos előérzetet. Mindazonáltal remélhető, hogy az amúgy tényleg életképes bluetooth ezáltal is egy lépéssel közelebb jut a majdani átütő sikerhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.